Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slår larm om vanvård på äldreboende

Dottern Britt-Louise Madsen har nu anmält äldreboendet i Ängsmon för vanvård av hennes 93-åriga mor.
17 timmar nattfasta och har hittats liggande i sin egen avföring, efter knappt två månader fick de anhöriga nog.
– Personalen sliter så gott de kan, men resurserna räcker inte, säger Britt-Louise Madsen.

Majvor Madsen är 93 år och har under de senaste tre åren helt gått i barndom. Hon klarar inte längre av att bo hemma med hemtjänst så hennes anhöriga flyttade henne för två månader sedan till äldreboendet Fältvägen i Ängsmon.

– Det här skulle ju vara kommunens flaggskepp fick vi höra, förklarar Britt-Louise Madsen när LT besöker Majvor tillsammans med henne.

Men efter drygt en månad stod det klart att något stod fel till. Majvor magrade av betydligt och dottern som är där varje dag hittade henne liggandes i sin egen avföring vid flera tillfällen.

– Att hon kissar på sig kan väl vara hänt... men avföring är en annan sak, det fräter ju och mamma har blivit alldeles sårig ibland, säger Britt-Louise Madsen.

När LT hälsar på så kommer vi mitt i middagsstunden. Majvor är inte längre sammanhängande när hon talar men flikar in med några meningar emellanåt.

"Hjälp mig, jag vill inte mer" säger Majvor Madsen plötsligt och börjar gråta flera gånger.

– Även om mamma inte kan förstå allt så inser hon ju att något är väldigt fel, säger Britt-Louise.

På Fältvägen är det, som på många äldreboenden runt om i landet, brist på personal.

Långa perioder så är det bara en personal per avdelning och flera gånger när Britt-Louise varit där för att själv ta hand om sin mor så larmar det för fullt från flera rum och en kvinna skriker ofta i hopp om uppmärksamhet.

En undersköterska på Fältvägen som LT talar med är hoppfull inför den utredning som IVO (Inspektionen av vård och omsorg) nu ska göra på Fältvägen och att enhetschefen Tomas Paulsson menar att den ska göras omgående.

Undersköterskan, som vi väljer att kalla "Sofia", tar sig tid med Majvor. Pussar henne på pannan och kramar om henne ordentligt när hon blir ledsen på nytt.

– Ingen skugga ska falla över personalen. Men det säger väl sig själv att om du får en tigersåg och en slägga så kan du inte slipa en diamant, säger Britt-Louise Madsen.

Hon vill i stället skicka en stor känga åt politikerna.

– Det här är politiskt. Det finns grejer som är fundamentala för en människa och politikerna måste se till att barn, sjuka och äldre som inte kan tala för sig själva får ett drägligt liv, fortsätter Britt-Louise.

Vad gäller bemanningsfrågan, som är en stor del av vanvårdsanmälan som de anhöriga gjort, så ser undersköterskan "Sofia" ljus i tunneln.

– Socialstyrelsen ska i mars 2015 skicka ut nya direktiv om ökad lägsta bemanning. Då hoppas jag att det blir bättre, säger hon till LT.