Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slår fast brister i omorganisationen – nya polischefer har dröjt för länge

Trots att flera viktiga delar av omorganisationen genomförts återstår det flera svåra utmaningar för polisen, konstaterar Statskontoret i sin utredning.
Bland annat har det tagit för lång tid att tillsätta cheferna.

Enligt Statskontoret behövs det att medarbetarna i högre grad måste få vara delaktiga i förändringsarbetet. En annan prioriterad fråga är att stärka det lokala polisarbetet, skriver Statskontoret i ett pressmeddelande.

Polisen har haft fokus på att bilda en myndighet av 23, nu måste man prioritera verksamhetsfrågor, anser Statskontorets chef för enheten för utredningsstöd Johan Sørensson.

– Det lokala polisarbetet behöver stärkas. Man behöver jobba mycket mer med utredningsverksamheten och säkerställa att man kan vara uthållig, säger han.

LÄS ÄVEN: Polisprofessorns svidande kritik: "Fakta spelar ingen roll"

Att tillsätta de ordinarie cheferna längst ut i organisationen har tagit för lång tid, enligt Statskontoret. "Det har bland annat medfört att kommunikationen om förändringarna har försvårats". Konsekvensen har blivit ett glapp mellan chefers och medarbetares bild av förändringen. Polisledningen måste i fortsättningen bli bättre på att kommunicera och förankra förändringsarbetet.

Statskontoret anser dessutom att det lokala arbetet måste stärkas om målet "närmare medborgarna" ska kunna uppfyllas.

LÄS ÄVEN: Många poliser slutar – "Ett misslyckande från polismyndigheten"

Stärkt lokalarbete

Mer än hälften av polisens resurser ska ligga i lokalpolisområdena. Statskontoret konstaterat att det lokala arbetet måste stärkas och att lokalpolisområdena måste "ges förutsättningar att arbeta långsiktigt med kontinuerliga resurser".

Redan för tre veckor sedan gick rikspolischef Dan Eliasson ut och presenterade åtgärder som myndigheten ska vidta för att möta flera av de problem Statskontoret nu lyfter fram.

Ett tidigare beslut från i våras om 700 nya civilanställda kompletteras med ett beslut om ytterligare 600 civila som ska anställas nästa år.

Justeringar ska göras i omorganisationen. Främst undersöks hur man ska "skruva på" stödfunktioner som HR-, IT-, ekonomi-, rätts- och kommunikationsavdelningarna.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är inte förvånad över innehållet i Statskontorets rapport.

– Jag tycker att de i huvudsak ligger i linje med de bedömningar som vi har gjort och som polisen har gjort, säger han till TT.

Till det positiva som lyfts fram i rapporten hör hur den operativa förmågan förbättrats av ett system med en nationell ledning.

LÄS ÄVEN: Här är poliskaoset i Jämtland som cheferna vill dölja

LÄS ÄVEN: Polischefen: "Jag vill påstå att det inte är så illa"

Kommer mera

En satsning ska göras på medarbetarna där man bland annat ska jobba för att långsiktigt få upp lönerna och för att skapa bättre utvecklings- och karriärmöjligheter i arbetet.

Man jobbar vidare på gamla, och tar fram nya, åtgärder för att förbättra utredningsresultaten med hjälp av teknik, arbetsmetoder, bemanning med mera. Verksamhetsuppföljningen ska dessutom förbättras.

LÄS ÄVEN: Kommunalrådet om polisens försvar av centraliseringen: "Jag tycker att man tar lite lätt på kritiken"

Statskontorets regeringsuppdrag – som gavs redan året före omorganisationen – handlar om att följa upp om "förändringen haft avsedda effekter i förhållande till regeringens syfte och mål". I grund och botten handlar det om mål i form av ett förbättrat resultat och en högre kvalitet i polisens arbete.

Meningen är att Statskontoret ska "lämna förslag på åtgärder som regeringen eller den nya Polismyndigheten kan vidta för att underlätta omställningen och undvika att polisens verksamhetsresultat påverkas".

Dagens rapport är den första av tre. Den andra delrapporten kommer om ett år och slutrapporten först hösten 2018.

LÄS ÄVEN: Politikerna om polismyndigheten: "Gör om organisationen – snabbt"

LÄS ÄVEN: Stephen Jerand om de extra pengarna till polisen: "Det räcker inte"