Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slaktavfall sprider smitta och olägenheter

Slaktavfallet låg öppet och hade spritts över stort område. Kommunen måste ta till kraftåtgärder mot företaget anser miljö- och hälsoskyddsinspektören.

Ett företag i Strömsunds kommun har upprepade gånger fått påstötning om att åtgärda sin hantering av slaktavfall. Nu har miljö- och byggavdelningen åter fått klagomål angående företaget.

Miljö- och hälsoskyddsinspektören gjorde därför en inspektion och konstaterar att klagomålen var berättigade. Slaktavfall låg öppet i slaktgropen, ben hade spritts över ett större område och det låg också stora mängder slaktavfall och plastpåsar i den grop som är avsedd för städvatten. Dessutom hade området inte inhägnats, vilket är ett krav enligt Miljöbalken.

Inspektörens bedömning är att företaget har orsakat risk för att sjukdomar sprids, att olägenheter som lukt och flugor uppstått och att området har skräpats ned. Hon ifrågasätter om företaget överhuvudtaget har förmåga att ta hand om sitt avfall. Företaget har upprepade gånger informerats om vilka försiktighetsmått som måste gälla, utan att ta till sig informationen.

Hon påpekar därför att det är nödvändigt att miljö- och byggnämnden vidtar kraftfulla åtgärder mot företaget för att förhindra att missförhållandena upprepas.