Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet

Det bjöds på privatiseringskritik på ABF i Östersund den 2 november.

Annons

Kent Werne, en av författarna till boken ”Sälj hela skiten!”, var inbjuden av Vänsterpartiet för att prata om hur privatiseringarna raserar den gemensamma välfärden. De cirka 20 åhörarna fick se diagram som visar hur Sverige har blivit ledande i världen på att sälja ut offentliga tillgångar.

– Välfärden hade sina brister också under 1980-talet. Förslag restes inom verksamheterna och arbetarrörelsen för att reformera och demokratisera välfärden, göra den bättre från grunden. Men de förslagen sveptes i väg av den flodvåg som privatiseringarna utgjorde, sa Kent Werne.

Olof Palme sa i ett anförande om välfärdspolitiken 1985, som Werne citerade ur, att privatiseringar skapar ett vinstkrav som ”styr verksamheten i enlighet med vad som är lönsamt för producenten, inte i enlighet med vad som är behoven hos konsumenten”. Åtskilliga utredningar och samlad statistik visar också att där privatiseringar har gjorts, har verksamheten generellt sett blivit dyrare.

– Privatiseringarnas vänner har en ny retorik för att dölja sin ideologi. Ingen moderat pratar längre om privatiseringar. Det heter nu istället ”valfrihet” eller ”mångfald”. Förr var det en självklarhet inom arbetarrörelsen att man kunde skapa både valfrihet och mångfald i den gemensamma välfärden. Med borgerlighetens politiska makeover har man tagit de positiva orden och fyllt dem med ett annat innehåll, sa Kent Werne.

Wernes förslag på en annan utveckling, i likhet med beskrivningen av privatiseringarna, utgick från beprövade exempel. Välfärden skapades för att komma alla till del, efter behov och i syfte att utjämna skillnader – geografiskt, fysiskt, ekonomiskt och socialt. Inget av de gamla idealen har motbevisats och Sveriges välfärd har toppat de internationella resultatlistorna ända in i 2000-talet.

På många håll har en kritisk debatt förts kring privatiseringar. När privatiserad verksamhet fungerat dåligt har man i bland annat norska Trondheim tagit tillbaka stora delar av den.

– Nu återstår för oss att återskapa tron på de värden som välfärdssystemet bygger på. Privatiseringarna är en attack mot idén att med politik och demokrati förändra samhället. Jämlikhet, rättvisa, frihet från ekonomiskt beroende – vi måste återta de viktiga orden och definitionerna som förklarar hur vi vill att samhället ska bli, sa Kent Werne.

Mer läsning

Annons