Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tysken på Spjätten" bytte Tasmanien mot Bodsjö

/
  • Werner Pobel, tysken på Spjätten, framför sitt nyförvärvade hem och sin nyförvärvade bil.               Foto: Ingvar Ericsson

Tysken på Spjätten.
Så har han kommit att kallas, Werner Pobel, 60.

Annons
För någon månad sedan flyttade han från Wiesbaden, norr om Stuttgart, för att slå sig ner i Orrskäret, några mil söder om Gällö, en plats som i Bodsjöbygden är betydligt mera känd som just Spjätten.
Werner har ett förflutet som tandtekniker med sitt egna företag i Wiesbaden, där han som mest haft tio anställda.
För inte så länge sedan sålde han sitt företag för att ägna sig åt annat, bland annat sin passion för exotiskt leverne.
Han har bestämt sig för att lämna Tyskland och har vagabondat i Sydafrika och Kanada och senast i Tasmanien, Australien, där han en tid hade funderingar på att bosätta sig.
Det blev lite trassel med viseringar och uppehållstillstånd och när han en dag hittade det fina huset på Spjätten på Internet åkte han upp, med nu känt resultat.
Under sina färder runt klotet har han drygat ut reskassan med att hoppa in som tandtekniker och han hoppas att kunna hitta någon intresserad tandteknikverkstad i våra trakter.
- Egentligen kan jag syssla med lite vad som helst, säger han och visar på det arbete som han redan lagt ner för att skräddarsy Dan och Janita Olssons tidigare fritidshus till en fungerande året runt-bostad.
Det finns en liten hake:
Werner Pobel tycker att det är toppen på Spjätten, medan hans tyska flickvän, som han tidigare sammanbott med i hennes hus, i nuläget inte förefaller sådär över sig trakterad att tanken på emigrera till Bodsjö.
Hon har ett - som man nog kan medge - något svårexporterat yrke i form av att vara skatterådgivare.
Hon har fått se massor av bilder och en video från den visserligen vackra och vackert belägna fastigheten men hon har ännu inte besökt platsen.
Av den utlänning som bosätter sig på en plats som Orrskäret kan man kanske förvänta sig att de främsta intressena handlar om jakt och fiske.
Detta gäller dock inte Werner, som inte alls jagar utan mera säger sig njuta av stillheten och att se djur i livet.
Han ägnar sig gärna åt aktiviteter som skidor, snowboard och segling, för att inte tala om off roadverksamhet.
För det sistnämnda ändamålet kan man inte säga annat än att han skaffat sig en hyfsat verktyg.
På gården står nämligen hans bruksbil, en snudd på spritt ny Land Rover Defender, ett terrängåk av hyfsat snitt som förvisso inte ställer några större krav på vägbeläggningen.

Mer läsning

Annons