Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska kyrkans lekmannaförbund

Annons

Svenska kyrkans lekmannaförbund i Härnösands stift har den 19 april hållit sitt vårkonvent och årsmöte i Ramsele församlingshem.

Dagen inleddes med högmässa i Ramseles kyrkobyggnad där kyrkoherde Per Larsmark hälsade välkommen. Predikan hölls av prosten Anders Eckerdal. Högmässan inramades också av en gospelkör.

Eftermiddagen inleddes i församlingsgården med ett föredrag av prosten Anders Eckerdal som skildrade en resa 1991 till Arabiska öknen i Egypten. Målet var att till fots vandra från Antonioklostret till Paulusklostret. Dagarna i öknen blev många och med kartor som inte alltid stämde och med vattenbrist blev det nästan med livet som insats. Med skicklighet och turliga omständigheter avlöpte det hela dock lyckligt. En av Anders medvandrare var för övrigt nuvarande biskop emeritus Martin Lönnebo. Anders gav också en inblick att i öknen finns den totala tystnaden. De ljud som kan förekomma absorberas i denna miljö.

Därefter hälsade konventsrådets ordförande Fritz Pettersson ett 30-tal ombud samt övriga välkomna till årsmötet 2009.

Kyrkoherde Per Larsmark assisterade med parentation av de under 2008 bortgångna medlemmarna.

Till årsmötesfunktionärer valdes Håkan Rehnman till ordförande och Birgitta Öhr till sekreterare. Pressreferent: Rolf G. Swedbergh.

Verksamhets- och ekonomisk berättelse föredrogs varefter årsmötet med godkännande lade respektive berättelse till handlingarna. Styrelsen fick full ansvarsfrihet för 2008.

Följande konventsråd och övriga funktionärer valdes för 2009: ordförande omval av Fritz Pettersson, Bonässund, kassör omval av Juhani Ahonen, Östersund. Övriga ledamöter: Ivan Lindström, Bredbyn, Karin Liljevall och Cilla Helenius, båda Sundsvall. Ledamöter med 1 år kvar av mandattiden: Hugo Bohlin, Sundsvall och Åke Mähler, Själevad. Rådgivande ledamot: Herbert Sjödin, Östersund.

Ersättare: Marianne Sundström, Örnsköldsvik, Margareta Bodin, Husum, Gunnar Byström, Bredbyn och Lena-Karin Lundgren, Frösön.

Revisorer: Thomas Linnarsson och Göran Jansson med Bertil Anderson. Ersättare: Per-Erik Enberg.

Ombud till Sensus studieförbund: Hugo Bohlin med Birgitta Öhr som ersättare. Valberedning: Elsa Pettersson (sammankallande), Viveka Bergström och Birgitta Öhr.

Efter valen fastställdes upprättat förslag till budget för 2009.

Kassör Juhani Ahonen, tillika förbundskassör, rapporterade från förbundsrådet. Rikskonventet 2010 blir i Jönköping. Ett riksmöte kommer under 2009 att äga rum i Hjo dagarna 30 juli-2 augusti.

Höstkonventet den 26-27 september 2009 arrangeras av Frösö församlingskår.

Ulla Pehrson och Gunnar Åström, båda Sundsvall, har avsagt sig återval. Eftersom de inte fanns på plats kommer avtackning att ske vid ett senare tillfälle.

Mer läsning

Annons