Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsmuseet firade 50 år

/

På kvällen den 18 juni 2009 firades att Östersunds stadsmuseum funnits i 50 år.

Annons

Föreningen Gamla Östersund, FGÖ, hade inbjudit medlemmar, gäster och andra intresserade till ett par timmars jubileumssamvaro.

Föreningens ordförande Peter Berg hälsade välkommen, värdinnor och värdar bjöd på förfriskningar och det visades ett stort antal bilder från Stadsmuseets 50-åriga tillvaro.

Det kom ett 50-tal personer som tog del av trevlig samvaro och även lyssnade till en historisk berättelse framförd av museiföreståndaren och stadshistorikern Tomas Frank.

Från hans berättelse och genom de visade bilderna fick man veta bland annat: invigningen av Stadsmuseet skedde den 18 juni 1959 i närvaro av landshövding, stadens företrädare och många intresserade. De höll till utanför museet och underhölls av I 5:s musikkår.

Tal och gratulationer framfördes av FGÖ:s dåvarande ordförande Iwan Wikström, stadsfullmäktiges ordförande Frans Victor med flera.

Lokalerna för Stadsmuseet har förändrats ett antal gånger, senast 1999 då museets verksamhet koncentrerades till bottenvåningen. Stödet från staden/kommunen har varierat genom åren.

Vissa tider har FGÖ erhållit driftbidrag och andra tider har kommunen stått för driften. Numera är det FGÖ som driver museet helt i egen regi. Under de första åren skötte föreningen även öppethållandet av Ahlbergshallen och under några år var stadens turistbyrå inrymd i ett rum på bottenvåningen.

Antalet besökare har också varierat genom åren. När museet omdisponerats och förnyats har det kommit många besökare.

Öppethållandet, som bygger på ideellt arbete, har koncentrerats till sommarmånaderna, men det har regelmässigt varit öppet en eftermiddag i vecken övriga delar av året.

Då besöksgrupper ur skolor och föreningar har kommit har man ordnat särskilt öppethållande. De närvarande var avslutningsvis överens om behovet av ett stadsmuseum men också om att det krävs förnyelse för att locka besökare och informera om stadens historia.

Mer läsning

Annons