Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SRF Strömsund

Annons

Synskadades riksförbund SRF Strömsund har hållit årsmöte.

Ledsagning enligt LSS för synskadade var en huvudfråga vid årets möte. LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, från 1994, är en rättighetslag som skulle ge personer med funktionsnedsättning större möjligheter att leva ett bra liv och själv bestämma över de hjälpinsatser man behövde.

Ledsagarservice var en huvud punkt för synskadade. Det började tillämpas och blev en stor förändring för många synskadade. Men med åren har kommunerna börjat bli alltmer restriktiva och många nekar helt ledsagning enligt LSS. SRF anser att detta strider mot lagen.

Karin Näsmark, ordförande i socialnämnden och kommunalrådet Susanne Hansson medverkade vid årsmötet och berättade om kommunens syn på saken. Det är mycket få personer som sökt LSS-ledsagning i Strömsund, så de har inte upplevt några problem. Dock har en gravt synskadad person sökt och fått avslag.

SRF anser att lagen ger möjlighet att bevilja ledsagning och att kommunerna måste ändra sin hantering av detta och titta på de verkliga behoven. En grav synskada är en stor begränsning som skapar många praktiska problem i vardagen som kan lösas med en seende ledsagare. Allt från promenader, inköp, hämta ut pengar, fylla i blanketter till att köpa biljetter och annat i automater och så vidare. Allt detta som seende själva gör regelbundet är mycket svårt eller omöjligt för en gravt synskadad person.

Kommunen uppmanade medlemmarna vid mötet att ansöka, så får man möjlighet att pröva det i fler fall.

Föreningen fick en ny ordförande Bernt Östlund från Hoting. Marianne Huttunen som varit det i många år avgick sedan hon flyttat till Östersund. Nya ledamöter valdes till styrelse och andra uppdrag. Föreningen är liten, men aktiv i att bevaka de frågor som berör synskadade i kommunen.

Stig Eriksson

Mer läsning

Annons