Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SRF Härjedalen

SRF Härjedalen, de synskadade i Härjedalen, har hållit årsmöte. Denna gång i Pingstkyrkan, Sveg som välvilligt ställde möteslokal och lånade ut sitt kök utan kostnad till föreningen.

Annons

Föreningen är liten, totalt bara 50 medlemmar i hela Härjedalen. Glädjande är att under 2009 har åtta nya medlemmar kunnat skrivas in. Sju röstberättigade och en stödjande. Röstberättigad är den som har så dålig synförmåga att det är svårt att orientera sig, omöjligt att läsa vanlig skrift eller på grund av synskadan har svårt med den dagliga livsföringen. Stödjande är medlemmar som har någon anhörig med synskada eller av sympatiskäl vill stödja föreningen.

Ordförande Alice Östman hälsade mötesdeltagarna varmt välkomna och kunde konstatera att även om synen är dålig så är inte medlemmarna rädda för att resa lång väg för att träffas. Pingstkyrkans välsignat goda kaffe gjorde att även de långväga gästerna kom i toppform och deltog i förhandlingarna med liv och lust. En punkt på dagordningen som i många år vållat diskussion var höjningen av årsavgifterna. Denna gång beslöts en höjning från tidigare blygsamma 150 kr per år till 250 kr per år och medlem för röstberättigade och från 100 kr till 200 kr för stödjande medlemmar. Föreningen har de senaste åren gått med förlust eftersom medlemsavgifterna endast täckt avgifterna till förbundet i Enskede och distriktet i Östersund.

Två av medlemmarna har lämnat föreningen för alltid och vid parentationen talade Elsa Östman till deras minne på temat saknad och kamratskap. Ljuständning och en tyst minut avslutade parentationen.

Ordförande informerade om att nya medlemmar har möjlighet att åka på kurs till Härnösand under våren. Är både lärorikt och uppskattat. Tips på nya hjälpmedel och hur man som synskadad kan få hjälp i vardagen är uppskattade programpunkter. Träffa andra med samma problem är också lärorikt. Förslag om att sälja lotter för SRF i Enskede mottogs med skepsis av mötet och förslaget avvisades. Gåvor i samband med någons bortgång hade tillfört SRF Härjedalen 2700 kronor under 2009.

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet även för 2009 och fortsätter i stort sett som tidigare. En stödjande medlem kommer att bistå styrelsen med hjälp och råd vid bankbesök bland annat.

Höstmötet 2009 hölls i västra Härjedalen och var uppskattat varför mötet beslöt att även 2010 skulle västra delarna av landskapet få stå som värd. Bruksvallarna nämndes som en lämplig ort.

Årsmötet avslutades med en mycket god middag från Pingstkyrkans kök. Kokerskan fick ett otal positiva tillmälen och avtvingades en del recept innan hon fick återgå till köket.

Efter ännu en stunds gemenskap med kaffe och kakor skingrades deltagarna och återvände till hemorterna, mätta nöjda och belåtna.

Annons