Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Rödön

Annons
"Det var dans bort i vägen", skrev Gustaf Fröding som bekant. Det var dans bort i Rödön den 20 oktober, när SPF Rödön samlades för sitt månadsmöte i bygdegården. I ordförandens frånvaro hälsade Märit Lundberg välkommen och vände sig speciellt till dagens aktör Annelie Lindeberg från Härnösand.
Därefter framträdde denna gäst och gav i olika intressanta kreationer prov på danser med österländskt ursprung, alla ackompanjerade av orientalisk musik, där man kunde urskilja trummor, österländskt klingande dragspel och luta. Begreppet "magdans" låg i luften, ett begrepp som kom till, när kejsar Napoleon hade erövrat Egypten, men begreppet magdans kom att utbytas mot "Oriental" och fick sitt uppsving på 1800-talet. En annan grupp av danser är folklore, som vill gestalta det dagliga livet på landet och oftast dansas i hel klänning. Även en icke expert imponerades av Annelie Lindebergs välkomponerade show.
 
Rödöns damer bjöd på god smörgås och lika gott kaffebröd, och ett lotteribord länsades av nöjda vinnare. Märit Lundberg avslutade mötet med ett välförtjänt tack till dagens värdinnor och med en inbjudan till den höjdpunkt, som utgörs av Carolas och Jan-Olofs julbord i Rödön den 3 december.  
Annons