Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Rödön

Annons

I Aspås vackert belägna sockenstuga samlades den 23 september SPF Rödön för sitt månadsmöte, till vilket ett 60-tal medlemmar mött upp. Efter välkomstord av föreningens ordförande Alf Olsson gick ord och mikrofon (med teleslinga, tack för det!) till ögonläkaren Lennart Eriksson, som informativt och intressant redogjorde för de vanligaste ögonsjukdomarna. 

Ögonens funktion hör till det som tidigt i livet blir föremål för kontroll inom vården - i skolan, vid mönstring till militärtjänst och så vidare. Närsynthet är inte någon ögonsjukdom utan åtgärdas med glasögon. Gråstarr däremot är en sjukdom, som uppkommer när ögats lins åldras och blir grumlig, vilket gör att patienten ser dåligt. Vid en enkel operation med lokalbedövning och laser ersätts den grumliga linsen med en konstgjord sådan. Tidigare skickades en del patienter till andra sjukhus för operation på grund av långa köer, men nu har man på ögonkliniken "hunnit ikapp" och klarar av dessa operationer. 

Glaukom eller grönstarr orsakas av förhöjt vätsketryck i ögat och botas med mediciner, som reglerar detta. Det är mycket viktigt att man sköter sina mediciner, som man måste ta livet ut. Gula fläcken i ögat, som ger det skarpa seendet, är en annan viktig del av vårt öga. Fel i denna fläck söker man åtgärda med olika behandlingsmetoder men kan ändå i vissa fall resultera i förlorad läsförmåga. 

Ögats sjukdomar är unika på det sättet att läkaren vid undersökning genast kan ställa diagnos och ge besked om sjukdomens art och vad som ska göras. Patienter med diabetes kontrolleras regelbundet. 

Detta och mycket annat fick rödöpensionärerna veta, och att intresset från åhörarna var stort framgick av det stora antal frågor, som doktor Eriksson besvarade, innan han avtackades med en välförtjänt applåd. 

Därefter rapporterade Ruth Rundgren från den grupp inom kommunen, som arbetar med att ge förslag på temat "Matglädje för alla". Britt Larsson refererade från SPF-distriktets boendekonferens i Östersund, där Barbro Westerholm, riksdagsledamot och tidigare SPF-ordförande på riksnivå medverkade. SPF Rödön har även bjudit på en uppskattad underhållning på Blomstergården i Krokom i form av sång och musik. 

Före uppbrottet inbjöd programchefen Märit Lundberg till nästa föreningsmöte, som går av stapeln i Ås den 28 oktober. En stunds "social samvaro" avslutade den mycket trevliga eftermiddagen uppe i det vackra Aspås.

Mer läsning

Annons