Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Östersund

Annons
SPF Östersund anordnade en välbesökt friskvårdsdag på Sundet, Frösön, med föreläsning av Kjell Söder från Reacting kring ämnet "En frisk syn på åldrandet". Dagen inleddes med en tipspromenad, som vanligt utarbetad av Alfons Jernekrantz och med tolv kluriga frågor, så svåra att ingen lyckades få alla rätt. Men makarna Donald och Disa Amundsson var nära med sina 11 rätt vardera och tog därmed första och andra pris.
Efter lunch hälsade vice ordförande Maud Tornving välkommen till Kjell Söder, vars intressanta anförande beledsagades med intressanta bilder och teckningar. Han konstaterade att människan befinner sig fysiskt i topp 20-30 år varpå utförsbacken börjar. Orsakerna är många men vårt sätt att leva har stor betydelse. Tyvärr är forskningen kring åldrandet eftersatt och har egentligen pågått bara 20 år. I människans genetiska system är en möjlig livsålder till 115-120 år inlagd men om cancerns gåta löses skulle livslängden teoretiskt kunna bli 300 år.
Det finns två typer av åldrande, varav det primära är lagbundet och inte går påverka medan det sekundära åldrandet är påverkbart. Riskfaktorer som kan påverkas är framför allt rökning, som tar 10-12 år av medellivslängden. Däremot avfärdade Kjell tron på vin och öl som nyttiga genom flavonoider hos vin och B-vitaminer hos öl. För att det skulle få någon verkan måste man dricka sig stupfull varje dag på vin och kolka i sig 50 liter öl om dagen.
Motion och styrketräning rekommenderades för ett friskare åldrande. En 75-80-åring kan höja sin muskelstyrka 50 procent genom enkla rörelser. Och en 20-åring som inte rör på sig har inte högre syreupptagningsförmåga än motionerande 80-åringar. Man har också funnit att såväl social gemenskap som aktiv rörelse är bästa botemedlet mot smärtor i lederna och att det till och med kan vara fördelaktigt att ta smärtstillande medicin för att kunna utföra övningar som stärker lederna.

Mer läsning

Annons