Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Östersund

Unga flickor svarar för den största ökningen av alkoholkonsumtionen i landet och röker också mera nu. Det berättade Jan Kallin, administrativ chef för Folkhälsoinstitutet, när han talade om institutets verksamhet inför en talrik publik vid SPF Östersunds senaste möte.

Annons

Folkhälsoinstitutet utlokaliserades till Östersund 2006 och ett av många arbetsområden är att föra statistik över folkhälsans utveckling. Man fann att en del av ökningen av flickornas alkoholkonsumtion hänger samman med introduktionen av vinboxarna. Samtidigt visar statistik att gravida mödrar minskat ner på rökning och alkohol.

Oron var stor i Stockholm när utlokaliseringen av Folkhälsoinstitutet kom som en kompensation för den militära nedläggningen i Östersund. Dåvarande chefen för institutet förklarade till och med att ingen kompetens fanns i Östersund, men farhågorna har inte besannats. Av de 165 anställda flyttade bara en till Östersund och sex arbetspendlar. Resten har fått nyanställas och ytterligare ett tiotal ska anställas innan personalen är komplett runt 170 personer. En ny fullödig kompetens har därmed byggts upp med 15 forskare och en professor och där 70 procent av de anställda har minst en fil. mag.

Jan Kallin hör själv till dem som drabbats. Han tjänstgjorde både på A 4 och ATS innan han lämnade försvaret och är nu tillbaka där han en gång började och har lett arbetet med att rekrytera personal.

Ordförande Karin Skoglund tackade för ett mycket intressant anförande. Närmast på programmet står nu årsmötet den 18 februari, där Esbjörn Ogevall medverkar med en personlig tolkning av Allan Edwall. Vid marsmötet talar Inger Hultgren om svenska och jämtländska idrottskvinnor, något hon också doktorerat på, och i april blir temat trafiksäkerhet under medverkan av föreningens nye trafiksäkerhetsansvarige Christer Haase tillsammans med NTF. En trafikcirkel för äldre med möjligheter till praktisk körning planeras också. Den årliga vårutflykten blir den här gången två, dels en bussrundtur i Östersund i maj och därefter i juni en utflykt till fågelmuseet i Överammer, ”spökgården” i Borgvattnet och de klassiska träslotten i Skyttmon.

Flera cirklar pågår och en grupp med hälsoträning har startat på Reacting liksom en cirkel kring Vilnius och Litauen, som avslutas med en resa under ledning av Karin Nordquist. Två samtalsgrupper kring temat ”Åldrande och livskvalitet” pågår också. En ny konstvisning av Primusrummet planeras då den förra blev övertecknad. Och som vanligt blir det distriktsmästerskap i både golf och boule, där Östersunds SPF förra året tog hem bägge titlarna.

Slutligen meddelade ordföranden att årets huvudfråga för SPF blir boende för äldre under kampanjtemat ”Bo och leva”.

Mer läsning

Annons