Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Östersund

SPF Östersund styrde kosan till östra Jämtland vid sin något försenade vårutflykt. Första anhalten för de femtiotalet resenärerna blev Fågelmuseet i Överammer.

Annons

Där kan över 700 fågelarter från hela världen och sammanlagt över 1000 fåglar och djur beskådas i uppstoppat skick. Museet grundades av Bengt Sahlin, som började samla fåglar och djur redan som ung pojke. Det drivs nu vidare av hans efterlevande maka Karin Olsson och dottern Madelene Sahlin. Nära museet ligger en annan turistattraktion, nämligen Överammers bakstuga.

Nästa anhalt blev den omtalade Spökprästgården i Borgvattnet, som fick sin stora berömmelse när prästgårdens gamla gungstol genom Erik Brännholms försorg blev ett fast inslag i Hylands hörna. Gungstolen har anor ända från 1800-talet och flera präster har blivit både gungade och knuffade ur den numera något skröpliga och därmed sittförbjudna stolen. Den återköptes till Borgvattnet 1981 från den senaste ägaren Povel Ramel.

I prästgården hörs även gråterskor och personer som går igen efter forna ogärningar. På senare tid har också personal i den gamla prästgården stoppats av osynliga händer när de försökt gå uppför trappan till gråterskornas rum. Många turister, som vågat ligga över i prästgården, kan vittna om oförklarliga händelser och ljud. Prästgården är numera en stor turistattraktion med 20 000 besökande på ett år. Pia Selling kunde som kunnig ciceron berätta hela den fängslande historien om Spökprästgården och gungstolen, som numera nått internationell ryktbarhet efter ett tv-program i USA med många miljoner tittare.

Färden fortsatte mot Skyttmon, där ett besök på Ammeråns jakt- och fiskecenter med Skyttmoboden stod på programmet. För fiskeintresserade gavs möjlighet till put-and-take-fiske och flera välmatade regnbågsforeller nödgades lämna sin behagliga tillvaro i dammen för en hotande framtid på grillen.

På den vackra leden från Skyttmon till Hammerdal efter Ammerån med den unika sträckningen via Vikfjärden och Viken med vatten på bägge sidor tätt intill vägen gick färden vidare till Sjöbodahemmet i Hammerdal. Det var sista anhalten på den innehållsrika resan och där serverades lunch. Reseledaren Alfons Jernekrantz försummade inte att berätta om sevärdheter även efter hemvägen mot Östersund innan han själv blev avtackad för ännu en lyckad resa. Han antydde att detta var sista utflykten han anordnade som reseansvarig inom Östersunds SPF, men föreningens ordförande Karin Skoglund lät förstå att man gärna ser att han fortsätter sin alltid lika uppskattade verksamhet även kommande år.

Mer läsning

Annons