Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Offerdal

Annons

Strax före midsommar åkte vi på den årliga sommarresan. I år var målet Stavre och ångbåten Alma. När vi var framme i Stavre berättade Göran Jonsson båtens historia innan lunchen serverades. Alma är en av Sveriges äldsta fungerande ångbåtar. Den byggdes på ett varv i Stockholm 1873. Hon fraktades till Stavre för ihopmontering. Alma fraktade gods och passagerare på Revsundssjön fram till 1908. Sedan byggdes hon om till flottningsbåt. Under lågsäsong gick båten som kyrkbåt. När flottningen upphörde 1957 lades båten på slip. Efter två år såldes båten som fritidsbåt till en privatperson och senare till hembygdsföreningen. När de inte fick pengar för att iordningställa båten såldes den till Stockholm, där den gick som fritidsbåt fram till 1971. I mitten av 80-talet kom båten tillbaka till Revsundssjön.

1990 bildades Almakommittén som köpte och renoverade båten. Ångmaskinen från 1908 finns kvar tillsammans med en inmonterad diselmotor. På turerna kör Alma med ånga ut och med diesel hem. På sommaren kör de båten efter turlista en kvällstur och en dagstur per vecka, samt beställningstrafik.

Efter all intressant information åt vi en god lunch bestående av lax med tillbehör. Till sist var det dags att gå ombord på Alma för en härlig tur på Revsundssjön. På båten serverades kaffe och en bakelse. Efter båtturen var det 26 nöjda SPF-are som steg ombord på bussen för hemfärd till Offerdal.

Gudrun Bång

Mer läsning

Annons