Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Odensala

Vid det första månadsmötet efter årsskiftet kommenterade ordföranden Inga-Maj Granquist den sänkning av pensionen som nu drabbar nästan alla pensionärer.

Annons

Det pensionssystem som på 90-talet ersatte ATP-systemet, efter ett beslut i fullständig politisk enighet, är mycket konjunkturkänsligt. Om det inte kommer in tillräckligt med pengar via skatter och fondutdelningar, slår den så kallade bromsen till och pensionen sänks för alla. Under ATP-tiden sköt staten till mer pengar om det fattades, något som höll på att ta en ände med förskräckelse. Nu har det hänt.

För att i någon mån mildra effekterna sprider man ut sänkningen på tre år, undantar de sämst ställda pensionärerna och ger alla pensionärer en liten men dock skattesänkning. Det är naturligt att många känner bitterhet över att drabbas på det här sättet. ”Jag har ju arbetat ihop till min pension under 45 år”. Men den summa pengar som vi arbetat ihop till vår pension finns inte i en pott att plocka pengar ur. Pengarna kommer från de skatter som yrkesaktiva människor betalar i skatt. En hög sysselsättningsgrad är därför en förutsättning för att detta nya pensionssystem ska kunna fungera.

Med lätt sarkasm påpekade Inga-Maj att om man behöver pengar ska man ta dem av de fattiga. Inte för att de har så mycket pengar utan för att de är så många. Så var det på 90-talet. Så är det nu.

Kassören Gösta Nilsson, som är datoransvarig i distriktet, flaggade för föreningens egen hemsida, som man kan nå via www.spfpension och sedan klicka vidare på distrikt och förening.

För underhållningen denna dag svarade Hasse Thor och månadens kaka kunde Anna-Lisa Fritsborn bära hem.

Mer läsning

Annons