Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Jämtland

Annons

SPF Jämtland hade riksdagsledamoten Barbro Westerholm och professor Per Tesch bland sina gästföreläsare vid temadagen Bo och Leva i lasarettets hörsal i Östersund. SPF-distriktets ordförande Karin Skoglund kunde hälsa en fullsatt salong välkommen och meddelade även att flera SPF-föreningar i distriktet anordnar underhållning på äldreboendena i Östersund, Brunflo samt Strömsunds, Åre och Krokoms kommuner under den riksomfattande kampanjveckan för bättre äldreboenden.

Professor Per Tesch, som forskar vid Mittuniversitetet och fått ett miljonanslag för att utveckla träningsprogram och utrustning för astronauter i tyngdlöst tillstånd, höll ett spännande anförande. Ett halvårs inaktivitet i rymden motsvarar 30 års inaktivitet och åldrande på jorden. Därför är det lika viktigt med träning för astronauter som för äldre. Och det är aldrig för sent. Bara så lite som en kvarts styrketräning var tredje dag är tillräckligt för att behålla muskelmassan och bromsa benskörhet.

Med. dr. Anna Jansson, som är medhjälpare vid forskningen, presenterade projektet Seniorpuls på Mittunversitetet. Där kommer att erbjudas enkla styrketräningsprogram för äldre som komplement till den verksamhet, som bedrivs för elitmotionärer.

Barbro Westerholm, tidigare ordförande i SPF och nu ordförande i äldreboendeutredningen, sammanfattade kontentan av utredningen, vilken ligger till grund för den proposition, som ska behandlas av riksdagen i höst. Man föreslår fyra boendeformer, där ordinärt boende är första steget. Stora ekonomiska vinster kan göras om kommunerna utnyttjar tillgänglighetsbidrag för att underlätta för äldre att bo kvar i ordinärt boende. Seniorbostäder är nästa steg, avsedda för personer över en viss ålder men inga bestämda övre åldersgränser. Det kan vara hyresrätt, bostadsrätt eller kooperativ hyresrätt. Där bör finnas en gemensamhetslokal. Tredje steget är Trygghetsbostäder med hyresrätt och begränsad överlåtelserätt. De är avsedda för äldre som inte längre vill bo kvar hemma men är för friska för särskilt boende. Där ska finnas gemensamhetslokal, gemensamma måltider, trygghetslarm och personal. Särskilt boende slutligen ersätts med benämningen vård- och omsorgsboende avsett för demens- och multisjuka. En tvistefråga är där om kök eller inte ska finnas i varje lägenhet. Ett önskemål är att det ska finnas djur, gärna hund i äldreboendena.

Övriga medverkande vid temadagen var områdeschef Gunilla Schröder, Strömsund, som beskrev de speciella förhållandena i en glesbygdskommun, civilekonom Björn Zetterström, som presenterade ett Umeåprojekt om nytt seniorboende, samt Ingrid Hemmingsson, som redovisade den enkät, som SPF Jämtland gjort över tillgången på olika boendeformer för äldre i Jämtland. Hon ledde också den avslutande frågepanelen.

Mer läsning

Annons