Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Hårkandalen

SPF Hårkandalen har under sommaren gjort två resor. Den första i början av juni och den gick till Östergötland med Linköping som första resmål.

Annons

 Under resan ner gjordes uppehåll för kaffe och lunch. Kluriga uppgifter höll resenärerna sysselsatta och restiden kändes inte så lång.
Följande morgon gick resan till Bergs slussar för att göra en tur på Göta Kanal. Under färden, som varade 3,5 timmar, serverades lunch på båten. Östergötland visade sig från sin allra fagraste sida med strålande solsken och prunkande växtlighet. Vår buss som väntade i Borensberg tog oss sedan vidare till Medevi Brunn, där vi drack av det hälsobringande vattnet. Resan fortsatte till Övralid till den så kallade Farfarsstugan och kaffepaus. En intresseväckande guide visade runt i Heidenstams hem. Från Övralid gick färden till hotellet i Motala för middag och övernattning.
Nästa dag gick resan längs Vätterns strand. Första stoppet gjordes vid Alvastra klosterruin. Gruppen besåg Rökstenen, som har världens längsta runskrift. Därefter ställdes färden mot Gränna och fortsatte sedan till Vadstena. Här besöktes slottet, klostermuseet och klosterkyrkan. Även här visade en kunnig guide genom historien innan det var dags att återvända till Motala och hotellet.
Dag fyra var det dags att börja återfärden till Föllinge. Det var synnerligen nöjda resenärer, som tackade reseledarna Egon och Margareta samt vår chaufför Folke för ännu en lyckad resa.
Resa nummer två företogs i början av augusti. Det var en endagstur till Ängersjö skogsmuseum i Härjedalen - ett två hektar stort område. Anläggningen innehöll inte mindre än 29 byggnader med tonvikt på skogsbruket, som varit av stor betydelse. Där fanns också en intressant naturstig. Till lunch serverades goda kolbullar. Efter besöket i skogsmuseet gick färden in till byn till ett skolmuseum, som fick många att minnas sin egen skoltid.
På hemresan var det middagsstopp vid Åsarna skicenter då fick vi besök i bussen av Tomas Wassberg, som bland annat berättade om sin karriär som skidåkare. Han tog oss också in till skidmuseet, där det finns en mängd medaljer som han och andra kända åkare från Åsarna erövrat. Han visade oss även tävlingsskidans och skidskons utveckling. Sammanträffandet med Tomas var en uppskattad och rolig överraskning. Reseledare och chaufför var samma som vid första resan, vilket borgar för att det blir trevliga resor.

Mer läsning

Annons