Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Gimådalen

Månadsmöte hölls i Torsängs hembygdsgård den 17 november där ett 60-tal medlemmar hade mött upp. Barbro och Kurt Carlsson hade jobbat hårt för att deltagarna skulle få sätta sig till bords och äta en mycket god lunch. Vid kaffet såldes lotter med fina vinster.

Annons

Underhållare för dagen var Martti och Runa Westman, bosatta i Kälarne. Martti kom till Sverige som krigsbarn från Finland och hans fru Runa har under många år följt Marttis och många andras livsöden. Om detta har hon berättat i en bok. Han sjöng finska sånger och hon spelade på piano och på ett fängslande sätt talade om hur det kunde vara för ett barn med daglig upplevelse av kriget och att få lämna sin familj och flytta till ett annat land. Boken heter ”Varför just du” och är en intressant berättelse som verkligen gör en berörd när man läser den.

Den 8 december samlades man till årets sista träff i Revsunds sockenstuga. Mötet började med glöggdrickning och vice ordförande Lennart Nilsson hälsade alla välkomna. Fyra damer hade hjälpts åt med att koka julgröten och den med allt gott tillbehör lät sig alla väl smaka.

Efter lite information från ordförandekonferensen och om medlemsregistret kom Linda Rattfelt som i många år arbetat som guide i Ludvika, att berätta om Dan Andersson. Han föddes i Skattlösberg, Ludvika kommun år 1888 och var författare och poet. Dan fick som ung arbeta med diverse arbeten och familjen levde under knappa förhållanden. Familjen hade funderingar på att flytta till Amerika men skickade först dit Dan ensam, endast 14 år gammal, men efter kort tid skrev han att det inte fanns bättre möjligheter där och fick då åka hem. 1920 befann sig Dan Andersson i Stockholm för att söka arbete på tidningen Socialdemokraten. Han bodde på ett hotell där personalen hade rökt med cyanväte mot vägglöss och inte vädrat ordentligt. Där upptäcktes han liggande död i sin säng. Han blev mycket känd efter sin död. Linda spelade gitarr, sjöng och berättade och det blev en fin stämning innan alla skildes åt och önskade varandra god jul.

Mer läsning

Annons