Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Gimådalen

Annons
Månadsträffen för oktober var förlagd till kyrkans hus i Bräcke där cirka 45 pensionärer hade kommit för att äta smörgåstårta och lyssna till Barbro Spets skildring av Hanna Lindmark, kvinnan som startade Margaretaskolan. Evonne Winblad har skrivit en bok om henne och om den kåserade Barbro. Hanna föddes i Arnäs i Ångermanland, blev såld som nioåring på auktion.
I vuxen ålder startade hon matservering i KFUM:s regi på Kyrkgatan i Östersund. Hon började som husmor men startade sedan eget. Serveringen hette KFUM:s matsalar och säkert har många jämtlänningar ätit där.
Senare flyttade hon med sin familj till Norrköping och öppnade matservering, hon ville då ha ett eget namn. Hennes man beundrade mycket prinsessan Margareta och Hanna tyckte väl att det var ett bra namn och så fick det bli.
Det fanns vid hennes död tolv Margaretaskolor och det var otroligt framgångsrikt, hon lämnade efter sig en stor förmögenhet.
Efter hennes död fann man att hon testamenterat allt till det fyra missionssällskap som fanns då. Och i ett av dem fanns det en man som genom skickligt manipulerande och ett utsvävande liv blev utsatt för utpressning och förskingrade hela verksamheten. Allt tystades ner och sekretessbelades, låstes in i ett skåp, nyckeln gömdes. Skåpet öppnades 40 år senare av Evonne och Lennart Winblad, vars mamma Rut var syster med Hanna och hade hela livet varit anställd vid skolan. I det låsta skåpet fanns allt och det blev denna bok. Efter Barbros intressanta skildring avtackades hon varmt av ordförande med vackra blommor.

Mer läsning

Annons