Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Gimådalen

Annons

Det sägs att ”den som gör en resa har något att berätta” och det är sant. SPF Gimådalen drog till Norge för att i Trondheim fira ”syttende mai” med de fosterlandsälskande norrmännen. Så - vad behövs för en lyckad SPF-resa? En bra buss med lugn stabil chaufför, ett reseledarpar – Barbro och Curt Karlsson – med mycket humor och lite pekpinnar. Mat och dryck längs vägen och vid resmålet och - om man har riktig tur - strålande sol och värme. Och så förstås fulla bussen med förväntansfulla resenärer.

Den stora behållningen av en resa till Trondheim den 17 maj är förstås för oss svenskar det man-ur-husefirande som norrmännen bjuder på och den stolthet och glädjeyra som intar hela staden. Trondheim har cirka 120 000 invånare och det verkade nästan som om alla var ute på gatorna och deltog i något av de många vackra, roliga och högtidliga karnevalstågen. Praktfulla dräkter på kvinnorna ner till minsta baby. De män som inte var klädda i nationaldräkt bar mörk kostym, vit skjorta och slips. Även unga pojkar hade denna dag bytt ut de obligatoriska jeansen.

Det är ju givet att en sådan här dag var det extra högtidsgudstjänst i Nidarosdomen. Det var fullsatt och många av SPF-arna hade sökt sig dit i god tid. Underbar musik och sång, bl and annat en körsättning  av Griegs ”Våren”.

Det behövdes inga andra nöjen än att strosa runt i gatulivet och ta in allt vackert i naturen, blommande kastanj och magnolia och generösa planteringar med vårblommor.

Från det sommarvarma Trondheim vände deltagarna åter hem över fjällvärlden med snö i dikena och på fjälltopparna och kylig vind. Ett par roliga tävlingar till förströelse skedde på hemresan. En gick ut på att ur svårt omkastade bokstavskombinationer lista ut kända jämtländska orter. Vem kunde tro att Jegnöllihöls är Lillsjöhögen och Knåsedruen Undersåker?

Det är klart att alla var imponerade av detta ståtliga firande av nationaldagen. Jämförelser gjordes med vårt eget firande den 6 juni. En lite orättvis jämförelse kan man tycka. Den grundlag om självständighet av år 1814 som norrmännen firar ”syttende mai” har ju en mörk bakgrund. Då hade Norge varit under danskt styre i 300 år, varit i ofrivillig union med Sverige fram till 1905 och ockuperat av Tyskland under världskriget fram till 1945. Behöver mer sägas om anledning att fira?

Svenskarna har varit befriade från krig och ofärd i flera hundra år och det är värt att vara tacksamma för och fira!

Mer läsning

Annons