Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Gimådalen

SPF Gimådalen har som höstupptakt gjort en lyckad dagsutflykt.

Annons

I och för sig har verksamheten inte legat helt nere under sommaren. Den 15 juni hade föreningen sin numera traditionella friluftsdag i Hoviken vid vackra Sundsjön. Trots gråhimmel och småregn mötte cirka 40 medlemmar upp med glatt humör. Det gick trots allt att grädda kolbullar utomhus och Ulla Jacobsson och John Westerlund hade lång kö till serveringen. Inomhus samlades alla vid öppna elden där kaffepannan producerade en mängd koppar gott kaffe som hade strykande åtgång med hembakt därtill. Per-Erik Andersson hade funderat ut en tipsrunda och det var bilder av olika fåglar som man skulle känna igen. Vinnare blev inte helt otippat några lärare. Lasse Eriksson underhöll med sitt munspel och lite kåserier om smått och stort från sitt Stockholmsliv. Innan träffen var slut hade det ljusnat så pass att några hade flyttat ut och drack sitt kaffe och umgicks utomhus. En fin dag och en fin tradition. 

Dagsresan med buss den 24 augusti gick över Albacken till Rolf Lidbergs Järkvissle Trollby. Bussen hade körde på smala slingrande vägar dit och alla bänkade sig direkt och njöt av efterlängtat förmiddagskaffe. Ett intressant och välfyllt museum och ett naturum fanns också att se och begrunda. Rolf Lidbergs konstnärskap omfattade inte bara att rita troll i alla tänkbara situationer. Förutom konstnär var han folkbildare och botaniker. Hans teckningar av orkidéer är utsökta och han har fått en orkidé uppkallad efter sig på Sicilien, Ophrys Lidbergii.

Inför nästa uppehåll var förväntningarna stora och de kom verkligen inte på skam när resenärerna i Utanede, Ragunda kommun, fick se en thailändsk guldskimrande paviljong, 26 m hög. Mitt i den jämtländska grönskan, en nästan overklig syn.Det var strålande sol och en kunnig guide berättade om bakgrunden och den fortsatta utvecklingen av paviljongen. Kung Chulalongkorn av Siam /Thailand/ besökte år 1897 Sverige efter en inbjudan av Kung Oscar II. Kungen av Siam och hans följe på 30 personer reste norrut med båt till Härnösand och fortsatte längs Ångermanälven med båten Strömkarlen och kom så till Bispgården.

Att det år 1999, ungefär hundra år senare, kom att anläggas denna paviljong är en lång spännande historia. I år har det firats tioårsjubileum med mycket festligheter och guiden berättade att besökarantalet är stort. Det har tillkommit en del nya byggnader men inget får byggas och planeras utan att det godkänts av thailändska staten Detta är den enda paviljong som finns i världen utanför Thailand. Deltagarna strövade runt på egen hand och beundrade detta byggnadsverk och fortsatte så resan.

Nästa stopp var Älggårdsbergets konferensanläggning där resenärerna hade gott om tid att njuta av mat och samvaro. 

Sista anhalt var att i Kälarne välja mellan att besöka Flatmos textilaffär eller att åka till den kända Fiskerianläggningen, där det forskas och förädlas fisk. Vilket som än valdes verkade det vara till belåtenhet för när alla samlades igen i bussen för hemresa till Bräcke var stämningen god och resenärerna nöjda med dagen. Detta framförde Ulla Jacobsson med ett tack till Barbro och Curt Karlsson som ordnat resan och även tack till chauffören. En varm applåd hade alla som arbetat med resan förtjänat.

Ulla påminde om nästa träff den 21 september och välkomnade till Rissna Zenith och bad alla att tänka på att ta med lotterivinst. Surströmming med tillbehör står på menyn.

Mer läsning

Annons