Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Frösön

Annons
Drygt 80 SPF:are från föreningarna Frösön, Östersund och Odensala hörsammade inbjudan till lunch- och studiebesöket ute på Murklan och Frösö park. Vasallens vd Ulf Nilsson berättade på ett mycket fängslande sätt om sitt uppdrag som vd, vad som pågår och om framtiden på Frösö park.
Vasallen har, kan man säga, specialiserat sig på att köpa nedlagda regementen och "förädla dessa unika fasigheter till kreativa miljöer". F 4 har 267 000 kvadratmeter tomt, som ska förädlas.
Han pekade på både A 4 och ATS, som mycket lyckade projekt. Nu är det F 4:s tur. Han ser F 4 som möjligheternas marknad och har som ledord att "se möjligheter i svårigheterna". En normal förändringscykel tar 6-7 år.
I dag arbetar 200 personer inom området Frösö park. Det är småindustrier, lagerlokaler, vandrarhem, mässverksamhet, restaurang, hunddagis och vintillverkning. 49 procent av lokalytorna är uthyrda i dag.
Det är stora summor pengar som krävs vid denna typ av omställning, och att det är marknadsanpassade hyror för lokalerna.
Ola Ångman sade i sitt tack att SPF:arna vill vara uppdaterade och följa utvecklingen i vårt län.
Efter en bensträckare kom "Björkens mästare" Peter Mosten och berättade om sin långa spännande resa fram till dags datum då hans vin Sav vinner framgångar på både den svenska och utländska marknaden.
I dag är de fem anställda förutom Peter själv. De förfogar över 1000 kvadratmeter lokalyta och har 20 000 flaskor under tillverkning och det finns tankar på en utveckling.
Han berättade att det var hans intresse för skog, som fick honom att utbilda sig inom ekoteknik vid högskolan. Detta intresse gjorde att han fördjupade sig i sina studier och kom då i kontakt med ett dokument, som beskrev att det tillverkades björkchampagne redan 1785. Detta satte fart på idéerna, att tillverka en egen björkchampagne. Mellan 1988-2000 experimenterades det hemma i köket, i källaren, i garaget. Åtskilliga korkar har flugit i luften och vin flödat över. Efter år 2000 flyttades produktionen till Murklan.
Peter berättade att det är viktigt att björken är frisk och viril, och ska se bra ut. Den ska växa i söderläge och ha en väl sammansatt vegetation i sin växtmiljö.
Man tappar tio liter sav från varje björk under tre veckor. Efter tappning skyddar björken sig själv från angrepp av bland annat bakterier. Peter menar att björkarna kring Storsjön är bäst i världen på grund av den basiska jordmånen.
Det är många moment och noggrannhet i tillverkningsprocessen. Det är samma metod som fransmännen har. I dag vrids 3 000 flaskor/dag för hand.
Flaskans design fick ett hedersomnämnande vid en designtävling, Guldägget.

Mer läsning

Annons