Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Frösön

48 reslystna Frösö SPF:are började sin endagsresa den 27 augusti till Funäsdalen i arla morgonstund.

Annons

Första anhalt var Assermyrvallen, Klövsjö. deltagarna togs emot i en konsthall i det fria, som visade olika konstverk av trä, keramik, sten och vatteninstallationer. I denna fina och unika miljö, serverades kaffe med stut. Därefter åkte man genom vacker natur i halvklart väder till Funäsdalen, där första besöket var i Ellis konstateljé – Elliseum. Konstnär Gunilla Ellis berättade om sin avlidne makes och hennes arbete med skapandet av Elliseum och åhörarna fick även höra om och se Gunillas eget textilkonstnärskap. I lugn och ro fick man vandra runt och se de verk som fanns i Ellisutställningen. Så ställdes kosan till Härjedalens imponerande fjällmuseum som berättar om samernas, fjällböndernas och gruvarbetarnas liv genom 1000 år.

Efter lunchen gick hemresan via Flatruet, Ljungdalen, Storsjö, Börtnan, Skålan och Åsarna. Man kunde konstatera att jämtar och härjedalingar lever i en glesbygd med tät skog och vackra sjölandskap. Men att det också finns de stora vidderna, som kunde beskådas på Flatruet.

Resan förgylldes av och fick ett mervärde av att Johan Wijnbladh under hela resan berättade ur ett språkvetenskapligt perspektiv, vad olika orter, berg, fjäll platser fått sina namn ifrån.

En överraskning serverades, när Ola Ångman tog fram Nya SPF-sången, som troligen skrevs 1986-87 av Torsten Olsson. Det var med liv och lust alla sjöng den med ledning av Aina Eriksson. Efter elva timmar var man åter på Frösön. Ett mycket nöjt men trött gäng.

Mer läsning

Annons