Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Brunflobygden

Den 23 juni en vacker dag i strålande sol var föreningens medlemmar och andra intresserade inbjudna till en kulturminnesvandring i Marieby. Ett trettiotal deltagare kom.

Annons

Samling var vid Mariavallen där guiderna Torsten Nilsson, Frank Nilsson och Valter Hemå mötte upp och startade vandringen som gick efter elljusspåret. Redan efter några hundra meter beskådade vandrarna ett träd som nerifrån roten såg ut som en tall men längre upp övergick till gran. Därefter gick turen till silvergruvan, där det berättades om en slipad herre vid namn Stjärnsvärd som på kort tid lurade de flesta i socknen.

Det skulle finnas guld, silver, koppar och till och med radium. Ingenting lyckades och där han pekade ut var brunnsvattnet fanns var det snustorrt. Han levde gott på de godtrogna människorna och en vacker dag gick han upp i rök. En stenhage beskådades, anlagd av Anders Öd. Öds barnbarn Olle Falk berättade även vidare om sin morfar och andra knektar som bott på fastigheten. Därefter vandrade alla vidare till järnframställningsplatsen, där järnet tillverkades av sjömalm. Vidare bar det av till Fassaberget där grundsten började brytas kring 1870. En företagare i Östersund köpte upp stora mängder. Stenen fraktades med pråmar och vintertid med häst och släde.

Vid Fassaudden skedde pråmolyckan 1943, då tre män omkom. Lite läskande dricka serverades här av Staffan, så vandrarna skulle orka ta sig i mål.

Rikkärret var nästa anhalt dit en 90 meter lång ramp ledde. Där fanns bord och bänkar att vila benen på, Guckuskon blommade för fullt i kärret, där är inventerat över 300 blommor och växter, en del rätt sällsynta.

På denna plats skedde utlastning av bergmassor vid Vallsundsbrons byggnad. En rad gamla stenbrott som legat nere i många år jämnades med marken och efter återställning och utläggning av matjorden är det full fart på tallplantorna. Ett praktexemplar på hur man återställer naturen. Efter en kortare promenad var målet nått, stenbrottet, där vandrarna möttes av Sören Johanssons dragspelsmusik och doften av nystekta kolbullar och kaffe, detta ordnades som vanligt av Ingvor och Staffan, för dagen förstärkta med Karl Gunnar Löjdahl som kolbullstekare. Detta var en utmärkt belöning vilket den goda aptiten hos samtliga bevisade. Det allmänna samtalsämnet var vilken underbar utflykt. Vissa valde sedan att åka och titta på brunkullaängen där Nisse o Solveig guidade. Ovanligt många blommor i år, man har räknat in mellan 5-600 blommor, kanske nytt rekord. Vi vill gärna rekommendera andra att följa efter oss i denna tidsvandring, hälsar några tacksamma deltagare.

Mer läsning

Annons