Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Bergsbygden

Annons
Träffpunkt för SPF:s höstmöte var denna vackra lite blåsiga höstdag ett tämligen kylslaget Fridsborg i Oviken. Finns det någon offentlig lokal i Bergs kommun som har en mäktigare fjällutsikt?
Förutom aktiviteterna inne i lokalen kunde man glädjas åt att se med vilken suverän teknik diverse fågelflockar rensade rönnarna från topp till nedersta blad på de åtråvärda röda delikatessbären. En jättestor tranflock som till synes oplanerat flög runt, runt vittnade om att det var dags för planering av flyttresan söderut, och trädens höstfärger glödde intensivt i solen.
På dagordningen för mötet fanns tre huvudpunkter, som de cirka fyrtio närvarande skulle ta ställning till.
Ordförande Kerstin Grubb inledde efter att ha hälsat välkommen, med att höra hur mötesdeltagarna ställde sig till förslaget att medverka vid anhörigträffar tillsammans med kommunen och frivilliga organisationer. Mötesdeltagarna var positiva till detta. Kyrkan hade inbjudit berörda organisationer till ett sammanträde i Myrviken där riktlinjerna för verksamheten skulle diskuteras och där representanter från SPF skulle delta.
För sång- och musikinslaget denna dag stod Anders Hedén, som ju numera är en välkänd och mycket uppskattad artist, som Bergsborna är glada och stolta över.
I sitt program blandar Anders kända och älskade melodier med helt egna alster och sådana som han tonsatt. Det är roligt att lyssna till hans mellansnack och känns befriande att få sjunga med ibland. Anders bjöd på en musikstund som minst sagt förgyllde mötet.
Efter den uppskattade fikastunden, som ju ger tillfälle till lite rundvandring och trevligt småprat var det förre apotekarens, Svante Morén, tur att berätta om medicinalväxter.
Svante inledde med att presentera några av de böcker som behandlar ämnesområdet och som deltagarna också hade möjlighet att titta på. Med tanke på det stora delvis nyvaknade intresset för egenvård och naturläkemedel gav han oss sedan en historisk exposé över hur växter använts också i andra länder och sedan tusentals år tillbaka.
För den som tror att kunskapen om läkeväxter är relativt ung var det intressant att få veta att många substanser isolerades i början av artonhundratalet. Svantes berättelser väckte många frågor och förhoppningsvis kan det bli en fortsättning under hans ledning - kanske en studiecirkel?
Möten av den här typen är det svårt att få ett slut på. Det finns mycket att fråga om och många att prata med, men så småningom glesnar leden och det blir dags för hemfärd.

Mer läsning

Annons