Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Bergsbygden

/

Att lyssna till en mästerlig berättare är en fröjd. När berättaren heter Bo Lundmark är det dessutom en succé.

Annons

Det var nästan fullt i Hackås sockenstuga dit SPF Bergsbygden och kyrkan inbjudit till vårmöte. Gästföreläsare var alltså den nypensionerade prästen som levt en stor del av sitt liv bland samerna.

Under rubriken Från Rogen till Torne träsk och med hjälp av ett antal diabilder, en del riktigt gamla, berättade Bo om människorna han porträtterat.

Det var huvudsakligen gamla personer med stor livserfarenhet som fick komma till tals.

Mötet inleddes med att Bo presenterade sin nyskrivna Psalm för världen 2009. Den sjöngs med stor inlevelse av publiken. Själva berättandet med mycket samiska och mäktig jojk tog tid, så en sopplunch blev ett tacksamt avbrott . Än en gång ett vänligt tack till matlagningsdamerna som sedan länge skämt bort medlemmarna med diverse läckerheter. När berättarstunden var över fanns det möjlighet för mötesdeltagarna att prata med Bo och se några böcker han hade med sig.

Tyvärr var det inte läge för någon diskussion kring äldrefrågor denna gång. Medlemmarna hoppas givetvis att få vara med och ha synpunkter när strukturutredningen om de äldre i kommunen arbetas fram. Hur den nya lagen om valfrihetssystem kommer att slå har alla fått en första information om, men vad den kommer att resultera i vet man än så länge mycket lite.

Föreningen hoppas också kunna medverka till att drömmen om ett antal seniorbostäder – det ska ju inte kallas så, satellitbostäder är den lättförståeliga benämningen som gäller om det skall bli några statsbidrag – ska bli verklighet också i Bergs kommun. Nu finns det ju goda exempel på nära håll i länet!

Det blev en lätt uppgift för ordförande Kerstin Grubb att avtacka Bo Lundmark för en berättandets högtidsstund.

Annons