Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ROP

Annons

Riksföreningen osteoporotiker-ROP har haft årsmöte, som inleddes med en föreläsning om Fallprevention. Projektledarna Maria Niles Sundby, Östersunds kommun och Kristina Berntner, landstinget, berättade om betydelsen av att både sjukvården, hemtjänsten och speciellt de som är bensköra tänker på vad som är fallrisker i miljön och vår vardag. Man vet i dag, att höftfrakturer är mycket kostsamma för samhället och att det ofta medför stort mänskligt lidande och begränsningar rent socialt. Jämtland toppar statistiken för höftfrakturer i förhållande till folkmängden. Det finns ett uttalat mål att sänka antalet med 20 procent till år 2012, då ligger Jämtland på dagens riksgenomsnitt.

De gav tips på vad man kan göra i hemmiljön, för att minska fallrisker och vad man ska tänka på när man är ute i olika vädertyper. Bensköra behöver vara ute och röra på sig och få solljus på kroppen, för att aktivera D-vitaminbildningen i huden. Fysisk aktivitet med inriktning mot styrka och balans har vetenskapligt bevisats minskar risk för fall och frakturer.

Årsmötet godkände verksamhetsberättelsen och gav styrelsen ansvarsfrihet. Styrelsen fick följande sammansättning: Kristina Andersson, ordförande, övriga ledamöter Britt Andersson, Anneli Westin Fridh, Lizzie Bitén Olofsson, Iréne Bergström, suppleanter, Elvi Eskilsson, Maggie Pettersson.

Mer läsning

Annons