Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reumatikerföreningen Östersund

Annons

Reumatikerföreningen Östersund åkte i slutet av augusti med ett drygt 30-tal medlemmar på en dagstur till Njarka sameläger. Första stoppet blev Fjällsätra i Duved, där klev Urban Widholm in som guide, han kunde verkligen vår historia och berättade med stor inlevelse om det mesta. Förbi Åre gick färden i vackert väder och många fjäll kunde ses och Tännforsen kunde avnjutas på avstånd.

Efter några kilometer dök samelägret upp. Där kom Maud Mattsson och hälsade välkommen. Hon stannade vid en växt som heter kvanne och berättade att det är en medicinalväxt. Efter kaffe och smörgås samlades alla och fick berättat om hur man lever som same i dag. Maud, som bor där, redogjorde för hur man garvar och gör olika klädplagg av skinnen. Renarna var för dagen inhägnade för de höll på att vässa hornen och visa vem som skulle få bestämma, vilket lockade till många skratt.

Under tiden kokade Maud svart kaffe över öppen eld i lappkåtan och de som ville kunde krypa in där. Nu bjöds det på svart kaffe och hembakt ”mommabröd” och mjukt blodbröd med tunna skivor torkat renkött som pålägg. De som inte drack svart kaffe fick enriste som smakade friskt och gott. Senare blev det dags att åka tillbaka till Fjällsätra som drivits av Urban och hans fru de senaste tolv åren, för att avnjuta en god lunch. Mätta och belåtna for resenärerna åter till Åre för att se hotellet Copperhill, där uppifrån är utsikten obetalbar.

Resan gick vidare mot Vålådalen och då kom regnet. Dagen avslutades med att besöka i lappkapellet i Vallbo och där kyrkkaffe serverades. En mycket givande dag med mersmak.

Mer läsning

Annons