Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Torvalla

Den 3 juni äntrade ett 20-tal livsnjutare från PRO Torvalla en buss för vidare färd västerut.

Annons

 Första stoppet skulle göras på Åre Fjällsätra som är en förhållandevis ny hotell- och konferensanläggning i Åredalen. Anläggningen byggdes under 1930-talet som ett konvalescenshem men har på senare år byggts om och renoverats men man har bevarat verksamhetssyftet. Deltagarna fick en kort historik av Urban Widholm som i dag äger stället tillsammans med sin fru. Urban som skulle vara guide under dagen.

En bättre ambassadör för Åre får man leta länge efter. För vad Urban inte visste om nybyggen, det som var under planering och det som skulle komma att planeras, var inte värt att veta. Det blev högljudda och glada skratt i bussen och deltagarna fick sig till livs många roliga och sanna historier om man ska tro Widholm...

Turen började upp på toppen av Förberget där Copperhill Mountain Lodge ligger, 730 m över havet. Man kan likna hotellet vid ett kopparglänsande näste och byggnaden är skapad av den amerikanska arkitekten Peter Bohlin. Stort och imponerande. Det blev en liten rundtur i hotellet med Ulrika som guide.

Det hanns även med ett besök på Åre chokladfabrik som är en riktig liten pärla i Åre. Där kör man kör treskift och har 30 kvinnor anställda.

Tillbaka till Fjällsätra för lunch innan färden gick vidare till Vålådalen. Väl framme i Vålådalen mötte Lennart Brännström upp som för övrigt varit aktiv inom boxningsvärlden (dock inte som boxare). Anläggningen har en unik idrottshistoria som ingen annan fjällstation kan erbjuda. Gösta och Olga Olander gjorde Vålådalen känt som landets främsta träningsanläggning och hit kom idrottare från hela världen för att träna.

På den anrika fjällstationen finns ett fantastiskt idrottsmuseum. Gruppen fick en guidning i Vålådalens idrotts- och kulturhistoria som går tillbaka ända till 40-talet. Här finns bland annat löparskor från Gunder Hägg, boxningshandskar från Floyd Patterson, olympiska flaggor, segerkransar från både Mora-Nisse och Oskar Svärd och i en hotelliggare kan man läsa att Dag Hammarskjöld varit gäst på fjällstationen.

Dagen avslutades med kaffe innan färden mot Östersund. Det var ganska kallt och blåsigt den här dagen men på grund av den varma och hjärtliga stämningen alla upplevde tillsammans med Urban och Lennart märktes nästan inget av snålvindarna. Alla var nöjda när dagsturen tog slut i Torvalla och det tar nog några dagar att smälta alla intryck men stort tack till alla som gjorde dagen så trivsam.

Mer läsning

Annons