Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Torvalla

Annons

Tisdagen den 26 januari hade PRO Torvalla inbjudit enhetschefen på Torvalla hälsocentral, Åke Rönnberg, till en träff med information om det nyligen införda vårdvalssystemet. Ett system som gör att privata vårdgivare från årsskiftet nu kan öppna hälsocentraler i länet om de bara uppfyller de, i och för sig, hårt ställda kraven. Det här innebär att skattemedel kan behöva tas från hälsocentraler som redan finns ute i länet till nya privata.

Torvalla hälsocentral gick under 2009 med miljonförlust och om det inte löser sig med finansieringen är det egentligen bara att låsa och gå hem. Förr i tiden, innan det kom in privata aktörer och entreprenörer i landstinget, då fick man slussa pengar emellan – ta från de rika och ge till de fattiga – och då gick primärvården plus i alla år.

Han anser att hela hälsovalet blir väldigt svårt. Patienterna kan röra sig fritt hur många gånger som helst och patienten tar med sig pengapåsen dit de går. Han uttryckte en förhoppning om att Torvalla skulle få behålla sina kunder och pekade på de förbättringar man införde under föregående år.

– Vi har krattat manegen och nu måste vi gå ut och tala om det. Man har även bytt telefonsystem på mottagningen och numera får du alltid svar när du vill ha kontakt med hälsocentralen.

Åke Rönnberg beskriver att Torvalla har en mycket bra verksamhet med sju anställda läkare.

Efter Åkes anförande serverades kaffe och smörgås och ordförande Jöns-Bertil Eriksson förrättade dragning på lotteriet.

Eftermiddagen avslutades med att treradersbingo. Detta möte var det första som hölls i kyrkans lokaler. Föreningen har flyttat från Skogsmostugan, som många ansåg ligga lite för långt bort. Hoppas nyordningen kan locka ännu fler medlemmar till mötena.

Mer läsning

Annons