Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Östersunds samorganisation

/

Annons
Drygt fyrtio åhörare kom när PRO Östersunds samorganisation inbjöd pensionärsföreningarna och samtliga politiska partier till en debatt om vem som har ansvaret för seniorboendet i länet. Deltog gjorde Lise Hjelmgaard-Svensson (m), Emanuel Sandberg (kd), Katarina Finn-Nyberg (s) och Siv Hedlund (v). Dessutom deltog Guy Lööf, ombudsman för PRO Riks i bostadsfrågor.
Samorganisationens ordförande, Lillemor Rüdow, inledde med att hälsa välkommen och hon menade att det är en myt att äldre vill bo kvar hemma. Omsorgen om äldre är en modern ättestupa, tyckte hon kunde vara en utgångspunkt för dagens debatt.
PRO anser att det bör finnas ett alternativ för boende mellan att sitta fast som en fånge på tredje våningen i en lägenhet utan hiss utan umgänge och till att sista tiden ligga på ett sjukhem. 80 procent av 80-åringarna bor hemma men efter en undersökning visar det sig att en fjärdedel skulle vilja flytta till ett tryggare boende, enligt Guy Lööf, PRO Riks.
I särskilt boende har 20 000 platser försvunnit och köerna blir allt längre. Många hinner aldrig flytta innan de avlider.
Vård- och omsorgsnämndens ordförande Katarina Finn-Nyberg menade att i Östersunds kommun finns det inga köer eftersom kommunen har byggt och bygger nya särskilda boenden. Till särskilt boende krävs dock en biståndsbedömning och det var meningen att debatten skulle handla om trygghetsboenden. Lise Hjelmgaard-Svensson tyckte att ansvaret för byggande av seniorboende bör ligga på Östersunds kommuns eget bostadsbolag. Katarina Finn-Nyberg var mer inne på att förbättra redan befintliga lägenheter.
Debatten avslutades med att Guy Lööf, PRO, förslog att en skrivelse går till Vård- och omsorgsnämnden med krav om en annan social bostadspolitik där behovet av trygghetsboendet och ägardirektivet bör tas på allvar.
För närvarande står 370 personer i kö för seniorboende, enligt PRO-distriktets ordförande Jöns Bertil Eriksson. Det är således dags för de som funderar på att byta bostad att redan nu ställa sig i kön.

Mer läsning

Annons