Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Östersund

Annons

PRO Östersund hade medlemsmöte på Björkbacka den 25 mars. Till mötet hade ett 50-tal medlemmar infunnit sig - trots det vackra vårvädret!

Föreningens ordförande Helge Mattsson hälsade församlingen välkommen och då särskilt tolv nya medlemmar. Tyvärr hade ingen av dessa infunnit sig till medlemsmötet.

Helge Mattsson informerade om Gysingedagen den 3 juni, ett späckat program med seminarier om vård och omsorg, ekonomi och skatter, diskriminering av äldre. Som grädde på moset uppträdande av Lill-Babs - numera även hon pensionär! Vidare hade föreningen fått en inbjudan från PRO Hammerdal till deras årliga vårfest fredagen den 8 maj. Anmälan senast den 27 april.

Dagens kulturutbud bestod av både tal och musik. Först ut var PEO Wikström, vinnare av Seniorchansen 2006, som bjöd på sång och musik ur en varierad repertoar. Till och med Elvis kom med på ett hörn. Vid det laget var alla kaffetörstiga och noterade med förtjusning att det serverades semlor till kaffet.

Så var det dags för Örjan Sedin, före detta reporter på Radio Jämtland, att berätta om länet under andra världskriget. Inledningsvis underströk han vikten av att vi inte glömmer den ondska och de ohyggligheter som utspelades under kriget, att vi informerar kommande generationer så att det inte upprepas igen. I och med att Norge är vår granne var det naturligt att mycket av den norska motståndsrörelsen organiserades härifrån. Visste åhörarna att gamla Grand Hotel vid Stortorget närmast kunde betraktas som en spioncentral? Deltagarna fick höra skakande berättelser om hur tyska soldater sköts ned vid gränsen för att begravas i en myr någonstans i Jämtland. Många jämtar var också engagerade i den norska motståndsrörelsen. Numera får ju även privatpersoner tillgång till Säpos hemliga arkiv och förutom att Örjan Sedin bedrivit forskning här i Sverige han har också varit London och tagit del av tidigare hemliga handlingar. Det är möjligt att det kommer en bok om ämnet så småningom - men för det ”behöver man lugn och ro” enligt Örjan. Det ska också nämnas att Örjan Sedin är engagerad i renoveringen av en befästning, Klintaberg, i Hoting. Meningen är att det så småningom skall bli ett museum med tema från andra världskriget där bland annat skolklasser ska kunna ta del av vad som hände.

Därefter återstod information om resor från Elly Olsson. Planerade resor är en tvådagars resa till Höga Kusten och en endagsresa till Borgvattnet och Skyttmon. Studieorganisatören informerade om en studiecirkel – Beredskapen – som förhoppningsvis kommer igång i höst. Landsarkivet har samlat ihop ett omfattande material från den tiden och många av oss har fortfarande kvar minnen från krigsåren.

Mer läsning

Annons