Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Östersund

/

Annons

När Elly Olsson tillfrågades om hon ville åta sig att ansvara för PRO Östersunds resor tvekade hon inte länge innan hon accepterade uppdraget och därefter har hon med aldrig sviktande energi och entusiasm tillsammans med de övriga i resekommittén, Marianne Jonsson och Anita Brandén, genomfört fem lyckade resor i föreningens regi.

Det började den 13 augusti med den 80-årsresan, för medlemmar födda 1929 och tidigare. Det är danskommitténs generösa bidrag som gör att föreningen kan anordna en sådan resa varje år. Den gick först till Kanadensarens, Bob Westerberg, trädgård i Sundsjö. Ett mycket märkligt levnadsöde, som skulle kräva en hel berättelse i sig. Vidare till Mordviken och en träskulptör och där avslöjades också hur namnet Mordviken uppkommit. Trevlig lunch på Jämtkrogen och hemresa via en fiskdamm och Åsbergets getgård.

Den 18-19 augusti var det dags för Höga Kusten,en resa som började i ösregn men som slutade i solsken. Resans guide, Sune Bergman, anslöt i Bollstabruk. Han berättade om Ådalen -31, bland annat hade hans far gått med i demonstrationståget. Besök i Villa Fraxinus, en av Sveriges mest berömda trädgårdar, skapad av trädgårdsarkitekterna Ingelöv Johansson och Sture Forsberg redan på 70-talet. Vidare till Barsta kapell, som har väggmålningar med bibliska motiv. Ulvön dagen därpå och Ulvö kapell, Norrlands äldsta bevarade träbyggnad från 1622. Hemresan anträddes i god ordning med middag i Bispgården.

Knappt hade man hämtat sig från Höga Kustenresan så bar det av till Gösta Sundins museum i Västanå, Borgsjö,den 21 september. Hans slöjdmuseum är en pärla och alla hans sniderier håller lika hög klass som den mer kände Döderhultarns. Gösta Sundin själv finns inte längre kvar i livet, men hans son visade utställningen.

Sen var det lugnt ett tag tills det var dags för Trondheimden 27 oktober. Även om det regnade är ju vägen till Trondheim mycket vacker på sina ställen. I Trondheim besöktes ett stort köpcentrum utanför stan och sen en rundtur där tyvärr domkyrkan var stängd.

Adventsresanden 29 november började inte så bra. Återbud hit och dit, men till slut ordnade det sig i alla fall. Man kom till Mattmars kyrka lagom till adventsgudstjänsten och fortsatte sen till Sällsjögården för jultallrik.

Elly och resekommittén har lagt ner oerhört mycket arbete på arrangemangen runt resorna. Elly har gjort smörgåsar, bakat, kokat knäck, ordnat lotterier och hon har framförallt aldrig gett upp även när det har sett som mörkast ut. Det är klart det ska gå! Karl-Erik Backertyd med tillhörande buss har tryggt och säkert kört till de utvalda resmålen.

Mer om resorna finns på PRO Östersunds hemsida www.pro.se/ostersund där Marianne Jonsson har skrivit lite längre reseberättelser.

Mer läsning

Annons