Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Östersund

Annons

PRO Östersund har haft avslutning inför julen. 60 medlemmar hade mött upp och trotsat vinterkylan. De möttes av en vackert dukad lokal, vid varje kuvert låg en liten enkvist med en biljett om önskan om en god jul och välkommen till nästa möte i januari.

Lars-Håkans spelade under tiden som medlemmarna bänkade sig runt borden. Ordförande Helge Mattsson hälsade alla välkomna och då särskilt dagen gäst Margareta Winberg, som han genast lämnade ordet till.

Margareta Winberg berättade om sin tid som ambassadör i Brasilien, där hon arbetade i tre och ett halvt år. Hon utgick från fyra F, företräda, främja, fixa och författa.

Företräda Sverige och den svenska regeringen i ett annat land.

Främja samarbetet mellan företrädare för den Brasilianska regeringen och de 200 svenska dotterbolag som finns där.

Främja svensk kultur i Brasilien genom att bland annat visa Bergmanfilmer, ordna en utställning med svenska barnböcker med Pippi Långstrump i centrum. Ett sätt att främja svenska värderingar, genom att informera var vi står, gällande prostitution och människohandel.

Fixa. En ambassadör ska kunna fixa saker åt svenskar, som råkat i nöd vid rån och dylikt eller om någon dött. Till det trevligare hör att få viga svenskar på ambassaden.

Författa. Som ambassadör ska man skriva hem till utrikesministern och berätta vad som händer i landet där man är. Det är det som inte står i tidningen, som ambassadören ska skriva hem om. Kan gälla handelsfrågor, ekonomi, mänskliga rättigheter, utrikes- och inrikesfrågor.

Det gäller att undersöka och författa. Ordförande Helge Mattsson tackade Margareta Winberg och sa att hon fick välja från prisbordet, vad hon ville ha, i stället för blommor.

Tre nya medlemmar hälsades välkomna till före-

ningen. Det är Gudrun Iwald, Elsie Wall och Marianne Hellström.

Barnröster hördes och luciasång. Det var barn från en förskola i närheten som kom sjungande. Det var lucior och tomtar, som sjöng flera julsånger och barnvisor, fantastiskt duktiga att komma ihåg alla texter. Som tack fick de var sin påse med något gott i.

Lars-Håkans spelade nu några låtar innan gröten och skinkstutarna serverades. Musikanterna i Lars-Håkans heter Tord Wikén dragspel, Hans-Erik Hansson bas, Jan Johansson gitarr och Lars-Håkan Eriksson fiol. Glada musikanter alla fyra.

Gröten som kockarna på Björkbacka kokat, var som vanligt väldigt god. Skink-

stutarna som programkommittén ordnat var också jättegoda.

Efter gröten var det dags för lottdragning av det stora vinstbordet med skänkta vinster. Det var många som hade turen på sin sida denna dag.

Till sist, efter mer musik, tackade ordförande medlemmarna, musiken och tolkarna, han önskade alla en god jul, och påminde om nästa möte den 26 januari 2011. Han upplyste också om att vintersolståndet infaller den 21 december och då går vi ljusare tider till mötes.

Mer läsning

Annons