Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Näs-Hackås-Sunne

/
  • En samling PRO:are från Näs-Hackås-Sunne som poserar för fotografen vid ett ”kaffestopp i Abisko. Nummer tre från vänster är det duktige busschauffören Fredrik Engström.

Annons

Veckan 21-26 juni gjorde 40 PRO:are en långresa genom Norrland och delvis Norge. Första stoppet var den stora lappkåtan i Lycksele där det serverades lunch till resenärerna som också fick en välbehövlig bensträckare.

Dagen efter gick resan mot Polcirkeln där samtliga fick sitt Polcirkelcertifikat och en timmes kaffepaus som följdes av resa mot Gällivare där lunchen serverades på Dundret. En fantastisk vy mötte PRO:arna som med stor iver gick runt för att föreviga platsen.

Kiruna var nästa stopp där man bodde över i två nätter och första kvällen presenterades Sven Hörnells vackra bildspel över fjällvärlden. Hans verksamhet startade på 40-talet och pågick i över 40 år. Kvällen fortsatte med en busstur till Luossavaara (betyder laxberget) där midnattssolen beskådades. Den 23:e blev samtliga hämtade av specialbuss och färden gick till Kirunavaara (betyder ripberget) där färden gick ner i berget till 540-metersnivån, för övrigt finns cirka 40 mil asfalterad väg under jord. En upplevelse av det mera ovanliga slaget där en guide visade museet och gruvans historia genom tiderna.

Efter lunchen på hembygdsgården i Jukkasjärvi visades förarbetet inför byggnation av det riksbekanta ishotellet med stora isblock som under sommaren förvaras i kylutrymme med konstant fem minusgrader. I visningen fanns en ”kristallkrona” av isprismor som hängde ner från taket. Eftermiddagen ägnades åt rundvandring vid Esrange raketbas med guide som följde med från Jukkasjärvi.

24 juni var ett besök i Kiruna kyrka inbokat men på grund av ett missförstånd blev besöket endast en kort vandring utanför. Från Kiruna gick resan mot Abisko och en bussfika, samt rundvandring och inköp av souvenirer. Efter pausen gick resan mot Björkliden och en efterlängtad lunch på Hotell Fjället med utsikt över fjällvärlden och Lapporten med ett längre stopp inför slutresan för dagen som gick till Narvik där gemensam middag avåts.

25 juni fortsatte färden mot färjan mellan Skarberget och Bognäs, vidare till Fauke där hela gruppen åt sin medhavda lunchbox. Vid återfärden mot Jämtland passerades Polcirkeln på den norska sidan. Hemavans högfjällshotell där man sedan övernattade, bjöd på en utsökt middag inför hemresan nästkommande dag. Sista dagen besökte PRO hotell Vilhelmina för lunch och resan gick så vidare till Strömsund och ett besök på hembygdsgården.

Lite trötta, men med mängder av fina intryck från resan gick färden mot Fåker och Hackås. Det blev en minnesvärd resa tack vare glada och trevliga resenärer med positiv inställning.

Mer läsning

Annons