Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Lugnvik

Annons
PRO Lugnvik har firat 30-års jubileum med fest på Lugnviks föreningsgård. Jubilaren gratulerades av ett 60-tal medlemmar, PRO-föreningarna i Östersund, PRO Jämtland samt Östersunds kommun genom en representant från vård- och omsorgsnämnden. Gästerna hälsades välkommen med fruktdrink varefter ordförande Maud Andersson gav en tillbakablick på föreningens historia.
Vid ett möte i december 1977 initierade pensionärer bosatta i stadsdelen Lugnvik, med Erik R. Bergvall som ordförande, till att få en pensionärsförening med egen styrelse, arbetsformer och ekonomi. Den 4 april 1978 bildades Lugnviks pensionärsförening och en styrelse utsågs. I starten var antalet medlemmar 50 personer och PRO-distriktets ordförande Thure Sundberg ansåg då att den nyblivna föreningen hade allt att vinna genom sitt beslut att "stå på egna ben" och önskade lycka till. Sekreterare vid det första styrelsemötet var Solveig Wibe, som än i dag fortfarande är aktiv PRO-are. Och verksamheten blev livlig med möten, trivselträffar, gymnastik, resor och studiecirklar. Inte mindre än nio cirklar med drygt 120 deltagare var igång första året.
Under årens lopp har föreningen haft sju ordföranden. Isidor Segemar är den som hittills hållit ordförandeklubban längst (åren 1990-2002 och 2005). Föreningsarbetet och antalet medlemmar har både dalat och ökat under de 30 år som gått. I dag är medlemsantalet ökande trots viss svårighet att få med 40-talisterna - "vi är inte gamla pensionärer" - men PRO Lugnvik strävar efter att få dem med. De behövs för att föra PRO:s intentioner och krav framåt.
Efter Mauds inledning tog distriktets ombudsman Barbro Höckert till orda. Hon påpekade att äldrefrågor, såsom omsorg, boende, mat, att behandla äldre med respekt samt kravet på rättvis skatt ska PRO driva även i framtiden. Och det krävs mera forskning i äldrefrågor, ty det saknas fortfarande geriatrisk kompetens i vården. Ett exempel på detta är att många äldre får alltför stora doser medicin på grund av bristande kunskap - eller slentrian.
Modeorden är i dag många men 1978 var friskvård inget modeord. I dag vet PRO-are att friskvård är viktig och med detta sparar man pengar åt både landsting och kommuner.
Barbro Höckert anser att PRO Lugnvik är en förening med stark medlemsutveckling och hon önskade styrelsen och föreningen lycka till i framtiden.
Efter gratulationer och tal förflyttade deltagarna sig till middagsbordet där en god måltid serverades. Kvartetten Kamraterna spelade och sjöng sprittande, glada låtar och eftermiddagen blev sen innan gästerna bröt upp.

Mer läsning

Annons