Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Lugnvik

Målet för föreningens sommarresa var härliga Hälsingland och trettiotre PRO:are företog en två dagar lång bussresa i mitten av augusti.

Annons

Resan påbörjades dock redan under våren med en cirkel då flertalet av resenärerna studerade landskapets historia och beskrivning av natur, hälsingegårdar och träslott och som cirkelavslutning skulle de besöka några av de platser de läst om.
Stenegård i Järvsö var första gården som gruppen stannade vid för att äta lunch. På 1800-talet var den ett toppmodernt lantbruk och i dag är gården en kulturmärkt 1800-talsmiljö med hantverkare, stor trädgård och örtagård belägen med utsikt över Ljusnans dalgång. Efter lunch styrdes kosan mot Träslottet i byn Koldemo i Arbrå. Gården har en välbevarad gårdsmiljö med anor från 1700-talet och det var konsumentjournalisten Willy Maria Lundberg som omskapade den övergivna gamla bondgården till dagens kvalitetsanläggning med genuin allmogekultur, t ex tapeter och väggmålningar från 1800-talet och vackert målade golv.
Linet är Hälsinglands landskapsblomma och i Växbo finns Hälsinglands lincentrum. Där väntade guidning i fabriken med linspinneri och -väveri och i de tjugotre vävstolarna växte grova möbeltyger, skira gardiner, dukar, handdukar och disktrasor fram på stora valsar. I de 200 år gamla timrade husen i den vackra Trolldalen fanns tidigare linberedning och den gamla vattendrivna linklappen demonstrerades med öronbedövande dån.
En old lady, 91-åriga Elsa Hansson mötte oss på Söderblomsgården i Trönö. Med inlevelse berättade hon om ärkebiskopen och fredspristagaren Nathan Söderblom, som föddes i prästgården i Trönö.
Nästa morgon gick färden till Gränsfors Bruk mellan Bergsjö och Gnarp. I yxsmedjan bearbetade smeden med smideshamrar och stora svänghjul fyrkantiga glödgande järnbitar till yxhuvuden och i sliperiet får yxorna sin egg varefter de härdas och skaftas. På bruket finns också ett museum som visar historien från flintyxa till nutidens yxa.
Vid lunchtid hade gruppen nått toppen på Avholmsberget och restaurangen med en vidunderlig utsikt över Dellensjöarna, som är världens mest sevärda meteoritkrater. Nästa gång chauffören Folke Ingemarsson stannade bussen var hos Bror-Eric, bygdemålare i Bjuråker, i det gamla skolhuset mitt i kyrkbyn. Bror-Eric målar och tecknar Hälsingland i saga och verklighet.
Endast fem minuters färd från kyrkbyn väntade Bjuråkers Forngård med ett 30-tal byggnader ditflyttade från olika byar i socknen. Hemresan påbörjades efter gott fika i Kårböle och efter ett par timmar i bussen var trettiotre glada men trötta pensionärer tillbaka i Östersund.

Mer läsning

Annons