Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Lugnvik

Annons

Till föreningens trivselträff i slutet av oktober kom ett 50-tal pensionärer och ordförande Maud Andersson hälsade välkommen. Bo Eklund på dragspel och Allan Molin som sångare skötte underhållningen. Våfflor serverades och som avslutning lottdragning med många fina vinster.

Vid budgetmötet i mitten av november deltog närmare sextio medlemmar. Ordförande inledde med att hälsa välkommen till deltagarna och till Janssons frestelser med extra krydda, fem glada underhållare med durspel, gitarr, sång och roliga historier.

Nästa års verksamhetsplan med både möten och fritidsaktiviteter samt budgetförslag föredrogs och fastställdes av mötet. Den del av medlemsavgiften som går till föreningen blir oförändrad, 30 kronor, under 2010.

Maud refererade från distriktets höstmöte bland annat om att PRO ska ställer krav på sjukvården för att vi ska få leva ett bättre liv, att vård ska ges på lika villkor samt att det ska vara lika skatt för lika inkomst. Lena Weinstock-Svedh från landstinget hade informerat om Hälsoval/vårdval med start i januari 2010, vilket innebär att patienter kan välja den hälsocentral och läkare man vill.

Ordförande informerade även om Äldrebarometern, en kartläggning av hur väl kommunen är anpassad till de krav och önskemål som ställs från äldre personer. Den ska genomföras av PRO:s samorganisation och vara klar i april 2010.

Till trivselfredagen i slutet av november, hade ett fyrtiotal medlemmar sökt sig och vice ordförande Bosse Johansson hälsade välkommen och ett speciellt välkommen till försäkringskassans representant Gertrud Ljungqvist. Hon var inbjuden för att informera om bostadstillägg, BTP, till pensionärer.

Gertrud påpekade att bostadstillägget inte är ett bidrag från staten utan ett tillägg till pensionen. Pensionärer med låga inkomster kan få BTP vilket beror på bostadskostnad och hur stor inkomst man har. Gertrud uppmanade till att göra ansökan och man får hjälp om man kontaktar försäkringskassan.

Maud Andersson informerade om nedläggningen av Lugnviks bibliotek. Hembygdsföreningen Gamla Lugnvik och PRO Lugnvik har i en gemensam skrivelse till Östersunds kommun protesterat mot nedläggningen samt vid en träff med representanter för Kultur- och fritidsnämnden. Det finns snart ingenstans där de boende kan träffas. En mötesplats finns i servicehuset men den är så liten att där ryms endast boende från servicehuset.

En fråga som ställdes var om bokbussen kan ha ett längre stopp vid Sjöängsskolan så att även vuxna kan låna böcker, men tiden för bussen är så knapp att det inte går att ordna. Kommunens sparkrav är 650 000 kr, så Lugnvik kommer att mista sitt bibliotek. Finns det någon privat eller förening som vill driva biblioteket, så ska föreningen stötta dem. Tillsammans med Lugnviks föreningsråd och kyrkan ska man undersöka hur man kan informera och ta reda på intresset för att ha ett bibliotek.

Flickorna i köket serverade frasiga våfflor och som avslutning av trivselträffen gjordes lottdragning av ett välfyllt vinstbord.

Annons