Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Leva livet

Annons

Föreningen PRO Leva Livet hade den 25 januari inbjudit till ett medlemsmöte på Ljungen.

Mötet inleddes med att ordförande Marianne Stålberg hälsade alla hjärtligt välkomna samt presenterade kommande aktiviteter.

Till dagens möte hade forskaren Catharina Lundström inbjudits och hon bjöd den nästan fullsatta lokalen på en intressant, igenkännande och gripande föreläsning under rubriken ”Arbete och försörjning ur ett genusperspektiv”.

Efter en kort introduktion till genussystemteorin övergick Lundström till att visa bilder och tala om genusarbetsfördelning. Hon gjorde jämförelse med bland annat det typiskt manliga yrket som flottningsarbete och det typiskt kvinnliga som kocka samt gav exempel på maskulinisering av vissa yrken. Det som tidigare betraktades som typiskt manligt respektive kvinnligt yrke har över 100 år genomgått en förändring. Exempel på detta är mejerinäringen som i början av 1900-talet var en typisk kvinnlig arbetsplats men som med den tekniska utvecklingen av yrket blivit ett manligt yrke. Man kan notera att under tiden det var ett kvinnligt yrke så var det fysiskt tungt men med åren har det blivit betydligt lättare fysiskt samtidigt som männen övertagit yrkesrollen. Samma förhållande har fotografyrket genomgått. Läkaryrket har däremot genomgått en feminisering.

Catharina Lundström gav även en information om det material hon, i samband med sin forskning, erhållit från olika kvinnor. De äldre kvinnorna hade skrivit mest om sitt arbete medan de som är födda efter 1945 har skrivit mer om familj och kärlek.

I berättelserna ser kvinnornas yttre liv oftast lika ut, man kom från småbrukarhem, gick i folkskolan, arbetade i ett hem, gifte sig, arbetade i det egna hemmet och på äldre dagar sökte man sig till ett arbete utanför hemmet. Många hade önskat sig en utbildning men det fanns inte ekonomi för detta.

Marianne Stålberg tackade Catharina Lundström för denna intressanta föreläsning och inbjöd henne på nytt när hon är färdig med sin pågående forskning om kvinnliga missionärer. Lundström lovade att återkomma.

Mötet avslutades med kaffe och med att en mindre grupp medlemmar stannade kvar för att planera för studiecirkelverksamhet.

Mer läsning

Annons