Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Leva livet

Ett stort antal medlemmar hade samlats i OSD:s matsal när PRO Leva livet hade sitt februarimöte.

Annons

Temat för dagen var ”Vad gör och hur arbetar Integrationsservice i Östersunds kommun”?

Deltog gjorde Mirja Israelsson, handläggare och Emmanuel Gbakagna, assistent på Östersunds integrationsservice. De berättade trevligt och engagerande om den verksamhet de är mitt uppe i varje dag. En verksamhet som vanliga kommuninvånare, kanske inte visste så mycket om tidigare.

Det kommer många flyktingar, invandrare och asylsökande till kommunen varje år. Integrationsservice ska alltså ge service till dessa nyanlända människor. En service som innebär praktisk hjälp, rådgivning, information om var de hamnat, info om skyldigheter och rättigheter i det svenska samhället, hjälp med att söka sjukvård, hjälp med att få en bostad och mycket, mycket mer. Helt enkelt vara en stödjande medmänniska för någon som har och har haft det svårt i livet. Till kommunen anländer vuxna i olika åldrar men också barn. Integrationsservices målgrupp är flyktingar som fått tillstånd att stanna i Sverige. 2010 var det mellan 80 och 100 personer från olika håll i världen som kom och de möts redan på flygplatsen av någon av assistenterna på Integrationsservices kontor. Det säger sig självt att bostadsfrågan är en flaskhals.

Varje flykting får två år på sig att integreras i det svenska samhället med allt vad det innebär. Det bekostar staten med en liten insats också av kommunen. Just nu diskuteras en ny etableringsform som skall sortera under arbetsförmedlingarna.

Vad är då integration? Naturligtvis är trygghet ett grundbehov. Ett behov som delas av oss alla. Sedan är det förstås begriplighet, förståelseorientering, etablering i samhället, arbete/försörjning, bostad med mera.

Integrationsservice är dock bara en liten del av individernas etablering i samhället. Emmanuel och Mirja poängterade att samverkan är väldigt viktigt i sammanhanget. Information till skolor, universitet, övriga kommuninvånare, som här till PRO och föreningslivet i stort.

En aktivitet som pågår för fullt är Ladies Villa där människor från olika länder träffas, fikar och pratar med varandra.

Man kan läsa mer om integrationsservices verksamhet på Östersunds hemsida. www.ostersund.se

Vid flera tillfällen under mötet fick åhörarna också lyssna till Arnes trio: Arne Nilsson, Doris Nilsson och Henry Söderström som spelade så fötterna ville dansa över golvet. Det var en medryckande musik som serverades. Lite för kort stund kanske – men det är inte så helt lätt att pressa in mycket på två timmar.

Efter lite föreningsinformation från ordförande Marianne Stålberg, studieinformation från Gunvor Lindström, som bland annat berättade att en cirkel med qi gong startar, och info om nästa träff som blir en travdag med Ulf Norin den 22 februari med början klockan 9 där alla PRO-are är välkomna, avlutades mötet.

Mer läsning

Annons