Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Leva livet

/

Annons

Ett lite annorlunda medlemsmöte genomförde PRO Leva livet för en tid sedan.

Leva livet hade inbjudit övriga PRO-föreningar i kommunen till en träff på Östersundstravet. Mer än femtio personer hade anmält sitt intresse av att vara med. Dagen inleddes i Totohallen där Östersundstravets vd Jan Qvicklund hälsade välkommen och berättade lite om sig själv och om travet. Östersund har Sveriges näst äldsta travsällskap och den fjärde äldsta travbanan i landet med en omsättning på runt 30 miljarder kronor per år. Jan hade en hel del annat att berätta naturligtvis, allt ryms dessvärre inte i dessa rader.

Sedan fick deltagarna träffa Ulf Hedenström, veterinär på Wången. Han visade bilder och gav en kort resumé över hästens utveckling och dess användning i människans tjänst. Han gav en kort inblick i hur man avlar fram nya travhästar och berättade att Sverige räknas som ett stort land vad gäller travsporten. Sverige, Frankrike och USA är ledande i världen. Här i våra trakter är det mest kallblod som det satsas på medan det söderut i landet främst är varmbloden. Vid en ålder av 3-5 år börjar en häst tävla och kan hålla på med det ibland ända upp i 15-årsåldern. Sedan säljs de ofta till ridhäst eller till avel. Ulf berättade vidare att man har kartlagt hästens arvsmassa och har bland annat kommit fram till att fler än 100 sjukdomar är lika som hos människan.

Ett besök på stallbacken stod sedan på programmet med en promenad bort till stallarna där man fick vara med om att sela på två hästar som skulle ut på banan för träning. Två personer skulle få erbjudande om att åka ett par varv i en tandemsulky. Platserna lottades ut och det blev Maj-Lis Nyman-Falkelind och Stig Croné som blev de lyckliga vinnarna.

Två personer lottades också fram som fick åka med domarbilen runt travbanan efter lopp 2. De som fick delta i denna spännande färd var Gertrud Nygren och Kåre Unosson. Vid lunchen på Travrestaurangen hade alla möjlighet att se loppen från läktarplats och spela på de hästar som den här dagen kom till start. Initiativtagare till PRO Leva Livets travdag var föreningens medlem Ulf Norin som är hästägare och travkusk på Östersundstravet och som med stor entusiasm hjälpte till att introducera PRO på travet. Förhoppningsvis kan detta bli ett årligen återkommande spännande evenemang.

Mer läsning

Annons