Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Krokom

PRO Krokom gjorde en bussresa den 29 juni till Västerbotten som medlemmarna läst om i Landskapsscirkeln under vintern.

Annons

Åke Sunding satt bakom ratten och reseledare Hillevi hälsade välkommen.

Första stoppet blev i Dorotea med kaffe på hembygdsgården, sedan lunchbuffé i Lappkåtan i Lycksele. Resan fortsatte mot Skellefteå och Medlefors folkhögskola där gruppen skulle bo.

Första utflyktsmålet blev Bjuröklubb som steg upp ur havet för 4000 år sedan. Ett vackert naturreservat längst ut i havsbandet med sin fyrplats. Här serverades kaffe i trädgården. Fortsättning mot Lövånger, en av landets bäst bevarade kyrkstäder med anor från 1600-talet.

Men starkaste besöket var St. Annas kyrka som ligger 90 meter under jord. Denna underjordiska kyrka blev till efter en uppenbarelse i berget, där en två meter hög Kristusgestalt framträdde i glänsande vitt mot den mörka bergväggen. Turen ner till kyrkan skedde med guide i minibuss. Väl nere spred sig en tystnad och ro över detta märkliga. Kyrkan är omtyckt vid vigslar, dop och även konserter förekommer. Det hela avslutades med fika i den underjordiska kyrkans kafé.

Åter på skolan väntade en god middag. På kvällarna alla dagar serverades kaffe uppe på sjunde våningens takterrass.

I Mensträsk fick deltagarna åka med väldens längsta linbana, det var också en höjdare. Linbanan går från Mensträsk till Örträsk, man får se vildmarken uppifrån, i nära två timmars färd ovan för trädtopparna.

Svansele vildmarkscenter har 650 uppstoppade djur placerade i sina naturliga miljöer. Besökarna fick även se en vacker naturfilm i ett rum vars väggar är i trä med barken kvar.

Även en stadsrunda i Skellefteå hanns med. Men innan dess gjordes ett besök i Ostens hus i Burträsk där den berömda Västerbottensosten tillverkas.

Sista kvällen på skolan blev lite extra. Efter maten samlades alla på takterrassen och sjöng allsång, det var Arne och Gunnar som höll tonen. Luften var ljum, svalor flög nyfiket över taket. Tyvärr var det sedan dags att packa inför hemresan. Efter fem intressanta dagar blev det farväl av Medlefors och beger oss hemåt.

Bussen stoppade i Ånäset där den jättestora osthyveln visar vägen till Ekorrbo hantverk där resenärerna blev serverade kaffe ute på tunet. Middag blev det i Bispgården.

Under hemresan framförde Vidar gruppens tack till Hillevi och Åke. Hillevi har gjort det igen – en fantastisk resa som vanligt. Vilka härliga dagar det blev med många upplevelser!

Mer läsning

Annons