Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Hoting

Hotings PRO-avdelning har haft årets första möte och tre nya medlemmar hälsades välkomna, Ebbe och Karin Olsson, Strömsund samt Alva Olsson, Hoting. PRO har inbjudit till studievecka för styrelseledamöter i Gysinge. Ordförande kanske åker.

Annons

Tackkort har kommit från Märta Lindman, Louise Häggståhl samt Maj-Britt Nordin.

I rapport från Brukarsamrådet visar verksamheten på ett ekonomiskt överskott, men vissa avdelningar dras med minus. När det gäller hemtjänsten i området är underskottet 9 procent. Diskussion om minskat antal vårdplatser på sjukhemmet i Backe väcker kraftiga protester.

Vid planering av äldreboende används nu inte åldern som kriterium eftersom det finns många yngre med stort behov.

I rapporten från LPR framgår att man diskuterat Processen Äldres hälsa, om förbättringsarbete i landstinget och kommunerna, riktat till äldre.

Vården på webben syftar till att ge en trygg och säker information via nätet.

Anhörigstödet måste förbättras så att man även i glesbygd kan komma i åtnjutande av samma service. Några kommuner har påbörjat arbetet och personal åker ut till anhöriga för att göra stödet tillgängligt.

Gäst var distriktssköterskan Ann Margreth Wikström som talade om de sjukdomar som främst drabbar äldre. Benskörhet lider allt fler av, mest kvinnor. Ofta upptäcks inte sjukdomen förrän något dramatiskt inträffat, till exempel ett benbrott. För att förebygga är det mest motion som gäller samt att undvika rökning.

Diabetes indelas i två grupper, typ 1-diabetes drabbar barn och ungdomar. Då finns ingen egen insulinproduktion. Typ 2-diabetes drabbar i regel äldre, men kryper allt lägre ner i åldrarna. . När man blivit sjuk sätts medicinbehandling in, endera i tablettform eller insulininjektioner. Det är viktigt att hålla blodsockervärdet konstant för att förhindra skador på övriga organ. Motion och en sund livsstil är betydelsefullt.

Yrsel är en vanlig åkomma som det finns många orsaker till, till exempel lågt eller högt blodtryck, ångest, oro, besvär i nacke och halsrygg. För att undvika fallolyckor bör halkiga mattor tas bort, ta god tid på sig när man går upp ur sängen, kolla glasögonen hos optiker och så vidare.

Hon informerade även om det så kallade 70-årsbesöket. Detta påbörjades redan 2001 som projekt men har nu permanentats. Distriktssköterskan gör hembesök hos alla 70-åringar, kollar blodsocker och blodtryck samt har ett samtal om patientens livssituation. Detta är mycket uppskattat och man har även upptäckt sjukdomar på ett tidigt stadium.

Ordförande tackade för informationen varvid kaffe serverades.

Mer läsning

Annons