Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersunds guideförening

Östersunds guideförening har hållit sitt 27:e årsmöte. Förutom årsmötesformalia fick medlemmarna chans att lyssna till cityledaren Richard Hallström och höra om visionerna för utveckling av stadskärnan.

Annons

Föreningen bildades 1982 och medlemmar är auktoriserade guider som genomgått utbildning och auktorisation enligt Sveriges guideförbunds, Sveguides, intentioner. Föreningen har 35 medlemmar, varav ett 20-tal är aktiva guider. Arbetsfältet är både geografiskt och tematiskt tämligen omfattande.

I guideföreningens nya styrelse ingår Elsebeth Rosendahl, Linda Brandt, Mona Nordlund, Ulla Fahlander, Eva Rehnsbo, Gisela Kahm och Gunilla Nilsson Edler.

Föreningen tillhör både Sveguide och den nordiska guideföreningen, Internordic Guide Club.

Sveguides årsmöte hölls nyligen i Umeå och där deltog två medlemmar. Östersunds guideförening har flera gånger stått värd för både det svenska och det nordiska guidemötet.

Föreningens syfte är bland annat att vara en sammanhållande länk mellan guider och mellan guider och turistbyrån. Ett stort antal uppdrag förmedlas genom Östersunds turistbyrå.

Föreningen arrangerar årligen ett flertal fortbildningstillfällen i form av studiebesök, föreläsningar och utflykter. Som guide gäller det att hela tiden tillfoga ny kunskap och hålla sig informerad inom alla upptänkliga samhällsområden. Helst skall en guide aldrig stå svarslös. Att få visa och berätta om staden, Frösön, Storsjöbygden och länet i helhet är en stimulerande uppgift och frågorna från besökarna kan röra alla allt mellan himmel och jord.

Tänk att en vacker vårvinterdag ta besökare med på en tur till Arctura, Vinterstaden, rådhuset, Frösö kyrka, Stocketitt och alla andra smultronställen – det är en ynnest och ett förtroende att förvalta. Som guide har man en, till viss del, utsatt position, och man är regionens företrädare och talesperson.

Uppdragsgivare är främst Östersunds turist- och kongressbyrå och Jamtli, men även researrangörer inom och utom länet, organisationer, företag med flera.

Att utveckla nya guideturer som kan bli en säljande produkt är en av utmaningarna för föreningens medlemmar. Förra året genomfördes utbildning av Technical Visit-guider, som är beredda att ta besökarna med till klimatsmarta anläggningar inom energi- och miljösektorn.

Vad månde stå i tur härnäst?

Annons