Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Stig-Bertil Leander, Bromma

/

1932 föddes Stig-Bertil, som en mycket efterlängtad son till Inga och Gösta Leander i Gäddede, där hans pappa arbetade som landsfiskal.

Annons

1939 fick han sin "tandlösa som inte kunde kicka boll och inte var mycket att ha", som Stig-Bertil uttryckte sig om mig, lillasyster Barbro. Då bodde vi i Trångsviken, eftersom pappa blivit förflyttad dit.

Redan 1940 förflyttades pappa till Östersund, där han började arbeta på länsstyrelsen, så då blev vi stadsbor.

Efter avslutad skolgång på Södra skolan fick Stig-Bertil jobb på Bilbolaget. Efter en tid åkte han till Nacka och gick där på Atlas diesels yrkesskola i tre år. Han gjorde sin värnplikt på Tullinge flygflottilj och återvände sedan till Atlas diesel och arbetade där en tid, innan han åter flyttade till Östersund och fick anställning på SJ:s rälsbussverkstad. Där arbetade han fram till sin pensionering.

Stig-Bertil var aktiv inom folkdansen och träffade Gurli, som han bildade familj med. De fick två flickor, Carina och Ewa. När barnen blivit vuxna gick Gurli och Stig-Bertil skilda vägar.

Under alla år var Stig-Bertil verksam inom scoutrörelsen och blev hustomte bland annat för scouternas stuga på Frösön. Han var även mycket engagerad i Järnvägsmännens helnykterhetsförbunds kursgård Storvallen, Storlien, som husvärd då och då.

1996 återfann han sin ungdomskärlek Etty och flyttade åter till Nacka. Där fortsatte han tillsammans med Etty, att ägna sig åt scoutrörelsen på Tollare i Nacka, dessutom åt kursgården i Storlien och även Ramsbergs kursgård utanför Karlstad. Där gifte de sig 1997. 2007 fick även släkt och vänner vara med och fira deras 160-årsdag, som de uttryckte det, på Ramsberg.

Etty och Stig-Bertil tyckte mycket om att vara ute på bilturer, både långa och korta. De kom ofta hit till vårt län för att hälsa på släkt och vänner. Dessutom var de ibland två-fyra veckor till Storlien som värdpar ett par gånger per år.

Stig-Bertil blev änkeman i slutet av 2014, men fortsatte ensam vara verksam med sina små snickerier och bullbakande till Tollares aktiviteter, som sista aprilfirande och julmarknader. Även många vänner och grannar fick ta del av hans färdigheter.

Så sent som den 1 oktober flyttade han till ett alldeles nybyggt seniorboende i Bromma, för att få det lite lättsammare och komma lite närmare en av sina döttrar och en dotterdotter. Han var så glad och lycklig de få dagar han hann bo där, innan han blev inlagd på sjukhus efter ett fall. Stig-Bertil fick där avsluta sitt liv lugnt och stilla i kretsen av sina två barn, fem barnbarn och två barnbarnsbarn.

Även jag och min dotter pratade den sista dagen några ord med honom i telefon. Bland det sista han sa, var att hans dotter skulle hjälpa honom att ta ut den sista bullplåten ur ugnen.

Jag och mina barn, Roger och Ingrid, med familjer kommer att sakna och minnas bland annat hans varma, gosiga bamsekramar och nästan varje dags telefonsamtal och hans otroliga snällhet.

Barbro

Mer läsning

Annons