Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Ingmar Bergström, Östersund

Professor Ingmar Bergström, Östersund, har i kretsen av de närmast anhöriga avlidit vid 94 års ålder. Närmast anhörig är hustrun Mary, barn och barnbarn.

Annons

Ingmar var chef vid medicinkliniken, Östersunds sjukhus 1963-1985. Han var en person med stor integritet och stora krav på såväl egen prestation som på sina medarbetare. Tiden var då en annan och som chef klargjorde han tydligt vårt professionella ansvar mot patienten, parallellt med att vara vetenskapligt uppdaterade och gärna bedriva forskning. Utöver att vara chef vek han aldrig från att utföra sitt arbete som doktor. Ingmar själv konstaterade att om han varit bra på något så var det att få sina medarbetare att arbeta.

Ingmar föddes i Stockholm, fadern härstammade från Ås. Läkarstudier bedrevs vid Karolinska institutet. Underläkarår genomfördes vid Serafimerlasarettet där han även forskade, vilket resulterade i disputation inom hematologi 1957 och utnämning till docent 1958. 1978 erhöll han för sina insatser professors namn av regeringen.

Efter giftermål med Mary Lundgren 1944, vikarierade Ingmar korta perioder som provinsialläkare i Månsåsen och Krokom. Där fann de den vackra 1700-tals gården Kroksgård, som kunde förvärvas 1957.

Familjen flyttade 1956 till Umeå där han tjänstgjorde vid medicinkliniken. Här fick han vara med om uppbyggnaden av den kliniska läkarutbildningen som blev starten till Umeå universitet.

När tjänsten som överläkare vid kliniken i Östersund blev ledig 1963 sökte han för att få mer klinisk anknytning. Här stannande han som chef i 22 år och byggde upp en modern klinik med specialavdelningar och mottagningar.

Ingmar ägde en sällsynt förmåga att entusiasmera sina yngre medarbetare. Vi skickades ut i landet för att ta hem det senaste inom den kliniska medicinska utvecklingen.

Under 70-talet kom kliniken att ligga i frontlinjen inom flera specialiteter, som vård av hjärtinfarkt, diabetes och njursjukdom med dialys. För att få patienterna att ta större egenansvar tog Ingmar tillsammans med professor Rolf Luft initiativ till fysisk träning och skolning genom veckointernat i Vallbo och senare Vålådalen. Liknande upplägg skapades för hjärtinfarktpatienter. I Östersund samlas fortfarande IBG - IngmarBergströmGymnasterna - varje vecka för träning och utbildning.

Sin egen specialitet hematologi, blodsjukdomar, vårdade Ingmar särskilt. Han fortsatte flera år efter pensionering att vara benmärgsgranskare.

Den interna utbildningen låg honom varmt om hjärtat. Samtliga förutsattes bidra med presentationer i frontlinjen av sin specialitet. Dessa presentationer omvandlades ofta till vårdprogram med lokal anpassning.

Läkemedelsfrågornas plats vid kliniken var självklara liksom deltagande i läkemedelskommitté. Ingmar fick genom åren se ett antal av sina underläkare disputera här i Östersund eller vid universitetskliniker.

I slutet av sin verksamhet vid medicinkliniken växte det medicinhistoriska intresset med bland annat skrifter om Östersunds sjukhus historia, exempelvis Lazarettet .

Den privata sfären runt familjen höll Ingmar för sig. Den stora jugendvillan i Östersund och gården Kroksgård i Dvärsätt krävde mycket arbete, både inne och ute i trädgården där deras irländska settrar trivdes. Ingmar delade även sin hustru Marys stora konstintresse.

Vi känner en stor vördnad och respekt inför hans vida livsgärning.

Karin Eriksson

Kerstin Lindberger

Roger Marsell

Mer läsning

Annons