Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Erik-Johan Jönsson, Skylnäs

/

Vår far, Erik-Johan Jönsson i Skylnäs har somnat in.

Annons

Pappa föddes som yngst i en syskonskara av fyra bröder, där han tidigt fick börja ta stort ansvar. År 1947 påbörjade han studier vid Torsta lantmannaskola där han senare träffade vår mamma Anna-Lisa, som samtidigt gick på Rösta husmoderskola. De gifte sig 1948 och började tillsammans arbeta på sin gård i Skylnäs. Tillsammans fick de tre barn och åtta barnbarn. Pappa hann även uppleva två barnbarnsbarn.

Han var företagsam och 1952 stod en ny ladugård färdig. Pappa såg alltid möjligheter vad gällde utveckling av jord- och skogsbruk och hyste ett stort engagemang för föreningslivet. Det var föreningar med skogs- och lantbruksanknytning i vilka han hade styrelseuppdrag. Han var involverad i bland annat Jämtlands skogsägareförening, LRF och Föreningsbanken, där hans sinne för siffror och ekonomi var en fördel.

Han verkade även för samarbete bönder emellan. Han var bland annat med och startade tröskförening och sambete för mjölkkor. Arbetet var centralt i pappas liv, han jobbade hårt och mycket. Att planera vad som skulle göras i skogen eller jordbruket och därefter se det förverkligas, gav honom stor tillfredsställelse. Jakt och fiske var för pappa stora intressen under hela livet, att lägga nät i Skjulsjön och jaga fågel och älg. Sista älgen sköt han vid 80 års ålder.

Vi barn fick tidigt följa med på äventyr i skogen och på sjön. Att kunna ro rätt i samband med nätutläggning var en av de kunskaper som tidigt uppmuntrades i pappas sällskap. Hans varma relation till skogen följde honom genom hela livet. 

Redan före 60 år fyllda lämnade mamma och pappa ifrån sig gården till sin son Lars, men fortsatte ändå att arbeta på gården med vårbruk och tröskning. De sista åren stod han för vedklyvning samt skötte eldningen i gårdspannan. Ingen hörde pappa säga ett ont ord om någon annan, han var tålmodig och generös och fanns något att fira så ville han gärna ställa till med kalas, både mat och krus skulle dukas fram. Han var i alla bemärkelser en genuin hedersman, aktad och respekterad i bygden. Det kommer att bli tomt utan pappa.

Barnen

Mer läsning

Annons