Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meja

Meja – förening för kvinnohistoria och genusforskning har nyligen hållit sitt årsmöte.

Annons

Den bistra kylan gjorde att årsmötet inte blev så välbesökt, men mötet genomfördes enligt stadgarna och det blev omval rakt igenom. Styrelsen består av Ann-Margret Ahlin, Marie Forsberg, Eva Eklund, Sonja Hestner, Eva-Märta Pålsson, Inger Jonasson och Gunilla Nilsson Edler.

Under det gångna året har medlemmarna kunnat lyssna på många spännande föreläsningar, alla med kvinnoperspektiv. Ett axplock: Kvinnors nätverkande – har det betydelse för hälsan? Kvinnliga missionärers verksamhet för 100 år sedan. Grupp 8 i Östersund och deras verksamhet.

En forskargrupp har under två års tid träffats ett 30-tal kvällar på landsarkivet för att gå igenom arkiv med kvinnor som arkivbildare. Utifrån detta arbete hölls en välbesökt föreläsningskväll på arkivet i oktober 2009.

En läsecirkel har ägnat sig åt litteratur skriven av kvinnliga jämtländska författare, bland andra Hildegard Löfblad och Ing-Marie Eriksson.

Föreningen bildades formellt 2007 efter några års nätverkande och har som ändamål att: fungera som forum för alla som är intresserade av kvinno- och genushistoria, ordna kurser, seminarier, workshops, temakvällar och studiebesök, samordna publikationer inom området, bidra till att det skrivs och forskas om kvinnor och män ur ett genusperspektiv, vara en träffpunkt och en mötesplats och verka i huvudsak inom Jämtlands län. Planer på att skapa en samling (databas) av berättelser om kvinnor finns även.

Under årsmöteskvällen presenterades Bojans

bibliotek. Bojan Edfors har donerat sin samling av kvinnolitteratur till föreningen. En vacker septemberdag reste Eivor Comén och Gunilla Nilsson Edler till Ankarvattnet för att träffa Bojan och hämta donationen. Strax därefter avled Bojan. Samlingen består av nära 200 volymer och de spänner över en lång tid, över många ämnesområden och över en stor del av världen. Bojan var mycket aktiv inom bygdeutveckling, politik, turism, kultur, sjukvård med mera och hennes boksamling visar på denna bredd. Många av volymerna har personliga dedikationer från författarna och härrör från de berättarveckor som genomfördes i Frostviken. Alla böckerna försågs med etiketter och finns nu insorterade i en bokhylla på Studieförbundet Vuxenskolan, som är Mejas samarbetspartner.

Bojans tanke med donationen var att böckerna ska komma till användning och utifrån denna spännande boksamling kommer säkerligen ett flertal aktiviteter att födas.

Mer läsning

Annons