Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljungen närbibliotek

Annons
Ljungen närbibliotek har gästats av LO Rindberg, nu väl känd som frilansande journalist men för många lika väl känd som kulturskribenten och -redaktören med stort K.
"Författarmöten jag minns" var rubriken för LO:s berättelse. Och berätta kunde han!
Om en hisnande resa från sent 50-tal när den unge LO möter poeten Nils Magnus Folcke, den elegante livsnjutaren med silverfärgad hårman, "den siste romantikern" enligt Nils Ferlin. Och mötet leder till fler möten och en brevväxling som äger kraft ända till Folckes bortgång 1976.
Stig Sjödin (1917-1993) med sin lågmält intensiva poesi och prosa blev också en livslång bekantskap. Debut -45 och produktiv under 50-talet men märkligt nog tyst som författare under det radikala 60-talet. Då visade sig hans stingande penna i stället i fackförbundspressen som engagerad journalist.
Sjödin var själsfrände och kamrat med Birger Norman (1914-1995). Och på den vägen kom LO att lära känna även denne skrivande sågverksarbetare från Ådalen. Normans politiskt träffsäkra poesi och prosa är väl känd. Mången god sosse har nog hukat under gisslet från den skarpsynte ur det egna ledet!
Och berättelsen om Helmer Grundströms (1904-1986) odyssé, i smällkall snörik december, till hotellen i Dorotea och Hoting, med LO som chaufför, lockade fram goda skratt! Grundström, självlärd, som ung idealist och nästintill fanatisk nykterist, var inte sämre karl än att han kunde ändra sig!
Svante Foerster (1931-1980) träffade LO på en jazzklubb i Stockholm. Förutom en, enligt LO, nästan romantisk vänsterpolitisk hållning var Foerster också en god jazzskribent.
Och dessutom behärskade han en konst som idag är ganska bortglömd: "Foerster gjorde brevskrivning till en konst" enligt Alvar Alsterdal.
Att Sara Lidman (1923-2004), under sina år som härbreboende i Hammerdal generalrepeterade ett stort pro-FNL-tal i LO:s bil faller sig liksom helt naturligt! Hur det blev av den planerade intervjun är däremot oklart!
Vänskapen med Eyvind Johnson inleddes i Uppsala i slutet av 60-talet när LO helt oförberedd blev anmanad att "föreläsa" om Johnson, som var en av de närvarande "tunga elefanterna".
Men vad hände egentligen i Paris när Ivar Lo-Johansson och Eyvind Johnson blev bittra fiender efter år av nära vänskap? Med hjälp av de teorier LO ställde upp får åhörarna fundera vidare på den frågan!
LO var väl värd den "föreläsarpenna" som ordförande Marianne Stålberg överlämnade!

Mer läsning

Annons